Brojni dokazi i izjave o masovnim grobnicama u Sijekovcu

Srna
Foto: GS

BANjALUKA - Postoje brojni dokazi i izjave svjedoka o masovnim grobnicama u Sijekovcu kod Broda, ali pravosuđe BiH godinama ne želi da procesuira naredbodavce i izvršioce ratnih zločina nad Srbima u Posavini, rekao je danas predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila opštine Brod Marko Grabovac.

Pred obilježavanje tri decenije od agresije Hrvatske na opštinu Brod, Grabovac je rekao Srni da su porodice poginulih iz Republike Srpske nezadovoljne radom Tužilaštva i Suda BiH na procesuranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Brodi i na području Posavine.

"Postoje brojni dokazi, dokumentacija, izjave svjedoka o masovnim grobnicama u Sijekovcu kod Broda, kao i izjave srpskih logoraša o zločinima nad Srbima u Brodu, Odžaku i čitavoj Posavini koje smo još 2001. godine proslijedili na uvid Haškom tribunalu", istakao je Grabovac.

On je podsjetio da je Haški tribunal 2006. godine predmet o zločinima nad Srbima na području Posavine proslijedio na procesuiranje Tužilaštvu i Sudu BiH. Grabovac je ukazao da pravosuđe BiH ovaj predmet godinama drži u ladicama i ne želi da procesuira naredbodavce i izvršioce tih ratnih zločina nad Srbima. U Brodu će sutra biti obilježeno 30 godina od agresije Hrvatske na ovu opštinu.

Agresiju su izvršili regularna Hrvatska vojska i paravojne oružane formacije iz Hrvatske, potpomognute oružanim paravojnim formacijama Hrvata i muslimana iz Bosanskog Broda, čime je počeo rat u BiH. Napad na opštinu Brod 3. marta bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine. Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod. Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana