Brodovi na Drini iz ruku višegradskog majstora

Radoje Tasić
Brodovi na Drini iz ruku višegradskog majstora

Višegrad - Mnogi Višegrađani i ne znaju da u njihovom gradu živi brodograditelj, majstor koji je dosad izradio 17 plovnih objekata i svi plove vodom Drine.

Bivši radnik Brodogradilišta u Puli Milan Kovačević, kada je poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata ostao bez posla u jednoj firmi, počeo je da pravi brodice za lične potrebe svojih sugrađana, ali i veće za prevoz turista i gostiju.

- Kada se održava "Višegradska regata" izađem na obalu Drine i gledam koliko ima "mojih" brodova. Jednom prilikom trećina plovila koji su u njoj učestvovali bila je djelo mojih ruku - ponosno priča Kovačević.

Kaže da od tog posla nije zaradio neki veliki novac, ali to mu, ističe, nije ni bitno.

- Volim da vidim moja rukotvorenija. I kad mene sutra ne bude, brodovi će ploviti našom rijekom, a neko će reći: "Bio neki majstor koji je znao da napravi brod u Višegradu". To je za nas specifično, a na moru ništa čudno - smješka se Kovačević.

Ovaj dobroćudni i uvijek nasmijani čovjek, bravar, atestirani varilac, pravi u svojoj radionici čelične konstrukcije i limovanje, kostur budućeg broda, dok ostalo naručioci završavaju kod drugih majstora.

- Za brod od osam do devet metara treba mi otprilike mjesec do mjesec i po. I to je pod uslovom da radim deset sati dnevno - priča stari majstor.

Kovačević ne radi ni po kakvim nacrtima, već projekat broda sam stvori u svojoj glavi, ali, kako kaže, i zato postoje građevinska pravila.

- Standardno je da je širina jedna trećina dužine broda. Ako je brod dug osam metara, mora da bude 2,5 metara širok u vodenoj liniji, a visine do 80 centimetara. I moram da ispoštujem tu proporciju  - objašnjava Kovačević.

Majstor iz višegradskog naselja Vučine priča da ga gazde brodova i drugih plovnih objekata često zovu na vožnju, što je znak da su zadovoljni urađenim.

Gradiće, veli, dok bude potrebe za brodovima jer ova plovila sve više postaju jedno od turističkih obilježja Višegrada.

Prvi putnik

Kad brod bude konačno porinut u Drinu, prvi putnik na njemu je njegov konstruktor.

- Kada završim posao, obaveza mi je da bude obavljeno hemijsko ispitivanje neproputljivosti varova, da mogu garantovati da neće primati vodu. I kad gazda spremi plovilo za plovidbu, idem i ja kao garant da je brod bezbjedan - kaže Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana