Brođaninu Lazi Grabovcu potrebna pomoć za kupovinu proteza

GS
Foto: Srna

BIJELjINA - Lazi Grabovcu (49) iz Broda, oboljelom od Birgerove bolesti i koji je zbog toga ostao bez obje noge i šake, potrebna je pomoć za kupovinu polurobotizovanih proteza za šake koje koštaju 80.000 KM.

Grabovac je bivši pripadnik Prve gardijske brigade glavnog štaba Vojske Republike Srpske i brigadnih izviđača 327. Motorizovane brigade, od kojih je i potekla inicijativa za prikupljanje sredstava.
Lazini zdravstveni problemi počeli su 2009. godine, kada mu je amputirana desna noga, a 2020. ostao je i bez desne šake, potom u junu iste godine i bez lijeve noge.

"Tu mukama nije bio kraj. Kao i ranije, odumiranje, odnosno začepljenje vena i pojava gangrene, bili su razlog što mi je 2021. godine amputirana i lijeva šaka", rekao je Grabovac.

On je dodao da se godinama liječi u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci.

"Bezgranično sam zahvalan osoblju Zavoda gdje su mi noge i desna ruka protetisane osnovnim protezama koje obezbjeđuje Fond zdravstvenog osiguranja Srpske, koje nisu dovoljne za normalno funkcionisanje. Nabavka polurobotizovanih proteza bila bi velika pobjeda", ispričao je Grabovac.

Vedar duh ga ne napušta, a u svemu mu pomaže i supruga Suzana koja mu je i glavni oslonac i pokretač.

Sredstva se mogu uplatiti na račune i to za uplate iz BiH kod Adiko banke na broj:

5521153329590723 ili na devizni račun: BA395520272097616853.

Birgerova bolest je rijetka bolest arterija i vena tokom koje krvni sudovi postaju upaljeni i mogu da se začepe krvnim ugruškom. Ovo stanje može oštetiti tkiva koje ti krvni sudovi hrane i dovesti do pojave infekcija i gangrena.

Smrtni ishod od Birgerove bolesti je rijedak, ali moguć, međutim, najčešće komplikacije ove bolesti su amputacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana