Brod: Služen pomen za poginule borce i civile sa područja Unke

Srna
Brod: Služen pomen za poginule borce i civile sa područja Unke

BROD - U naselju Unka kod Broda služen je pomen borcima i civilnim, žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata, poginulim tokom odbrane i oslobađanja ove opštine. Pomen je služen ispred spomen-obilježja poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja mjesne zajednice Unka, poginulim borcima Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa i poginulim pripadnicima VP 7036/4 Vranje, koji su poginuli prilikom odbrane i oslobađanja Broda.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da je šest pripadnika Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske poginulo od 15. do 21. avgusta 1992. godine u operaciji za oslobođenje Broda.

On je podsjetio da je na prostoru brodske opštine od maja do aprila 1992. godine poginulo 30 pripadnika Vojne pošte iz Vranja i otac mladog vojnika koji je došao iz Srbije da potraži sina, jer tada nisu imali nikakvih vijesti o njima.

Vidić je rekao da je iz naselja Unka poginulo sedam boraca.

Prije parastosa, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić upriličio je prijem za goste iz Surdulice, roditelje poginulih pripadnika JNA i preživjele vojnike, aktere događaja iz 1992. godine.

Gosti iz Surdulice posjetili su i spomen-sobu Boračke organizacije Brod, gdje su razgovarali sa rukovodstvom Boračke organizacije.

Vijence ispred spomen-obilježaja položile su porodice poginulih vojnika i civilnih žrtava rata, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, predstavnici Boračke organizacije Brod, i druge delegacije iz Broda i Republike Srpske.

Pomen poginulim borcima organizuje se 18. avgusta, uoči praznika Preobraženje Gospodnje.

Organizatori obilježavanja su opština Brod, opštinska i mjesna Boračka organizacija i mjesna zajednica Unka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana