Bregu: Odnosi u regionu bolji u odnosu na prošlu godinu

Srna
Bregu: Odnosi u regionu bolji u odnosu na prošlu godinu

SARAJEVO- Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je na danas, na otvaranju 42. sastanka Odbora ove organizacije koji je održan u onlajn formatu, da se 77 odsto građana slaže da su odnosi u regionu bolji nego prije godinu dana, što predstavlja veliki skok u odnosu na prošlogodišnjih 46 odsto.

"Sprovođenje zajedničkog regionalnog tržišta i ostvarivanje rezultata za samit u Berlinu naš su glavni prioritet. Savjet za regionalnu saradnju radi sa partnerima na definisanju i oblikovanju programa i uložiće sve svoje napore da se koordiniše i prati napredak u svim oblastima politika", rekla je Bregu.

Ona je dodala da je cilj Savjeta uspostavljanje regionalnog prostora u pogledu trgovine, investicija, digitalnog sektora i industrije i inovacija oslanjajući se na uspjeh evropskog načela četiri slobode.

Bregu je predstavila Odboru izvještaj o aktivnostima Sekretarijata ove organizacije u periodu od oktobra 2020. do februara 2021. godine, koji je usvojen, i informisala članice Odbora o najvažnijim aktivnostima Sekretarijata u predstojećem periodu.

Ona je informisala Odbor i o inicijativi iznesenoj na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije o potrebi za regionalnom zdravstvenom platformom, s obzirom da je zdravlje prioritet cijelog svijeta.

Savjet za regionalnu saradnju i Svjetska zdravstvena organizacije će raditi na iznalaženju načina saradnje kako bi se ova tema otvorila u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, ali i projekta "Omladinska laboratorija zapadnog Balkana", koji provodi Savjet, a finansira EU, i strategije Jugoistočna Evropa 2030. na čijoj izradi Savjet trenutno radi zajedno sa regionalnim partnerima.

Bregu je istakla izvanrednu sinergiju između Savjeta za regionalnu saradnju i trenutnog predsjedavajućeg Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana