Brčko: Uručeni ključevi stanova za osam izbjeglih i raseljenih porodica

Srna
Brčko: Uručeni ključevi stanova za osam izbjeglih i raseljenih porodica

BRČKO - U Brčkom su danas uručeni ključevi stanova za osam porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica koji su korisnici Regionalnog stambenog programa.


Korisnik Nikola Ristić rekao je da je presrećan jer je do danas njegova tročlana porodica bila podstanar u Brčkom gdje su izbjegli iz Osijeka.

"Prije sedam godina sam predao zahtjev za stambeno zbrinjavanje. Ovo mi mnogo znači jer niko u mojoj porodici ne radi, niti imamo primanja", rekao je Ristić novinarima.

Šef Odjeljenja za izbjeglice, raseljena lica i stambena pitanja u Vladi distrikta Petar Vrhovac pojasnio je da je Vlada distrikta vlasnik stambene jedinice sa osam stanova za koju će korisnici plaćati simboličnu nadoknadu od jednu KM po kvadratnom metru.

"Kvadratura je od 47 do 77 kvadratnih metara i korišćenje je trajno, ali korisnici nisu vlasnici", napomenuo je Vrhovac.

On je dodao da je vrijednost investicije oko 460.000 KM bez PDV-a koje su obezbijeđene donatorskim sredstvima, te da je distrikt obezbijedio građevinske i upotrebne dozvole, elektro i komunalnu infrastrukturu.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić podjestio je da su u Brčkom, po istom programu, nedavno uručeni ključevi za 13 porodica koji će putem rekonstrukcije i izgradnje individualnih stambenih objekata riješiti svoj problem.

"Prethodno smo, takođe, imali sličan projekat gdje smo dodijelili ključeve za osam porodica. Nama ostaje kao problem projekat CEB 2, zatvaranje kolektivnih centara. Nadam se da ćemo i tu napraviti određene pomake", rekao je Milić novinarima.

Po Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja, a u kviru njegovog potprojekta BiH 3, u Brčkom su izgrađene dvije zgrade sa ukupno 16 stanova.

Vrijednost Programa za BiH je 70.000.000 evra i do sada je u BiH izgrađeno oko 1.500 stambenih jedinica, dok je preostalih oko 1.700 stanova planirano da se izgradi u periodu od 2020. do 2022. godine.

Na područji BiH, Regionalni program stambenog zbrinjavanja provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a njegove potprojekte realizuju federalno Ministarstvo raseljenih lica, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije i Odjeljenje za izbjeglice, raseljena lica i stambena pitanja Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana