Brčko: Spriječiti bahato ponašanje vlasnika glisera i brzih čamaca

Srna
Brčko: Spriječiti bahato ponašanje vlasnika glisera i brzih čamaca

BRČKO - Brčanski Nautički klub apelovao je da sve službe u distriktu zadužene za bezbjednost građana spriječe bahato ponašanje vlasnika glisera i brzih čamaca, jer, kako kažu, dovode u opasnost živote drugih građana koji borave na vodi.

Predsjednik Nautičkog kluba Edin Hodžić rekao je novinarima da se Zakon o unutrašnjoj plovidbi, iako postoji, ne primjenjuje, te da su po tom Zakonu Kapetanija, Policija i Inspektorat obavezni da održavaju bezbjednost građana na vodi.

“Trenutno niko ne kontroliše plovila na rijeci Savi. Ukoliko bi svi poštovali zakon imali bismo policiju i inspekciju na vodi koja bi legitimisala sve koji plove, provjeravala plovila, registraciju i dozvole i samim tim spriječila bahato ponašanje većine ljudi koji imaju glisere”, naveo je Hodžić.

On je napomenuo da je problem iz godine u godinu sve veći, da je sve više plovila na rijeci za koje je upitno da li su registrovana i da li vlasnici imaju položen ispit za upravljanje tim plovilima.

“Nepažljivo glisiraju u području gdje ne bi trebali, odnosno u dijelu rijeke gdje se odvijaju treninzi, ronjenja, tamo gdje su vezane brodice i na taj način prave veće talase koji dovode do oštećenja plovila čije održavanje nije jeftino”, istakao je Hodžić.

Vlasnik brodice i član Nautičkog kluba Milorad Bambulović rekao je da svaki put strahuje kada isplovi na rijeku jer veliki talasi, izazavni brzom vožnjom glisera, prevrću čamce i brodice, kao i kajake i kanue.

Predsjednik Plivačko-ekstremnog kluba “Atos - Sava” Draško Đurić rekao je da je neophodno što prije formirati službu koja će biti zadužena za bezbjednost građana na vodi, kako bi na vrijeme bile spriječene veće nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana