Brčko: Probili rokove, ostali bez plate

Anita Janković
Brčko: Probili rokove, ostali bez plate

Brčko - Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić odlučio je da kazni pet članova radne grupe za izradu nacrta organizacionog plana Odjeljenja za obrazovanje jer nacrt nisu predali u predviđenom roku.

Domić je prošle sedmice naložio direktoru Direkcije za finansije da obustavi isplatu septembarske plate članovima pomenute komisije jer posao nisu završili na vrijeme.

U Brčko distriktu postoji potreba za popunjavanjem oko 200 pozicija prosvjetnih radnika koji treba da rade u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju. Da bi mogli biti raspisani konkursi i uspostavljena pravila, trebalo je da budu popravljeni organizacioni planovi i otklonjeni nedostaci.

- Znajući da je to vrlo važan posao, još u proljeće smo dali zadatak tadašnjem šefu Odjeljenja za obrazovanje da to završi. Međutim, došlo je do izvjesnih poteškoća pa sam u junu izdao novo uputstvo i odredio rokove da do sredine jula budu završeni organizacioni planovi. Već je oktobar, a organizacionih planova nema u nacrtu - kaže Domić i dodaje da su se na njegove zahtjeve da završe posao članovi komisije oglušili pa je bio primoran da donese ovakvu odluku.

Domić je istakao da je komisija trebalo na vrijeme da napravi organizacione planove, te da se umjesto svojim poslom bavila poslom nekih drugih.

- Imajući u vidu da ne obavljaju svoj posao, onda ne mogu biti plaćeni za ono što nisu uradili - rekao je Domić i dodao da ljudi u obrazovanju u Brčkom odbijaju da uspostave jasna pravila pri zapošljavanju već nastoje da zadrže diskreciono pravo da sami odluče koga će primiti, a koga neće.

S druge strane, član sporne radne grupe Slobodan Ristić tvrdi da su posao uradili na vrijeme te da je gradonačelnik dezinformisan.

- Radna grupa je imenovana 8. jula i imali smo rok da nacrt predamo do 16. jula, što smo i uradili. Tog dana smo ga predali vršiocu dužnosti šefa Odjeljenja za obrazovanje i dalje je trebalo da bude upućen stručnom i administrativnom osoblju da utvrde da li je urađen po metodologiji Vlade - kaže Ristić i dodaje da ne zna gdje je nacrt završio i zašto nije došao do gradonačelnika.

Ristić ističe da je svih pet članova radne grupe posjetilo gradonačelnika i dostavilo mu dokaze u i-mejlu koji su poslali 16. jula u 15 časova i predali nacrt organizacionog plana.

- Gradonačelnik je razuman čovjek i čvrsto vjerujem da će promijeniti odluku. Ne kažem da smo kvalitetno uradili nacrt, možda ima nekih manjkavosti, ali uradili smo u roku - ističe Ristić i dodaje su u međuvremenu mijenjani šefovi odjeljenja pa su to možda okolnosti koji su dovele do ovoga.

Organizacioni planovi

Novi organizacioni planovi su važni jer dosadašnji tretiraju stručnu spremu samo po starom sistemu, ali ne i prema "Bolonji".

- Dosadašnji planovi nisu bili dorečeni i neke pozicije su morale da budu prilagođene prema Odluci o kategorizaciji radnih mjesta. Zanemarivan je bolonjski sistem obrazovanja. Zahtijevao sam da se odredi minimum stručne spreme i po novom i po starom sistemu kako bi pravila u konkursu prema svima bila ista. To je nužno da se uradi - poručio je Anto Domić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana