Bratunac/Srebrenica: Zaraženih nema, karantini gotovo prazni

Srna
Bratunac/Srebrenica: Zaraženih nema, karantini gotovo prazni

BRATUNAC/SREBRENICA - U srednjepodrinjskim opštinama Bratunac i Srebrenica nema osoba zaraženih virusom korona i na ovom području zdravstveno-epidemiološka situacija je dobra. U Bratuncu je pod nadzorom 13, a u Srebrenici pet osoba i većinom je riječ o vozačima, dok su u bratunačkom karantinu svega tri osobe, a u srebreničkom nema više niko.

Kontrolisane osobe poštuju mjere nadzora i njihovo zdravstveno stanje je uredno, a iz policije je saopšteno da u ove dvije opštine nije bilo kršenja policijskog časa.

Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije u Bratuncu potvrđeno je da će sutra biti obavljena dezinfekcija privrednih objekata na području ove opštine i to u skladu sa dogovorom članova Štaba i rukovodstva lokalnih preduzeća.

Sa današnjih sastanaka štabova za vanredne siztuacije opština Bratunac i Srebrenica stanovnicima je poručeno da je na snazi odluka o zabrani kretanja građana izvan njihovog mjesta prebivališta, koju je donio Republički štab za vanredne situacije s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

Ova zabrana odnosi se na period od subote, 25. aprila, u 12.00 časova do nedjelje, 26. aprila, u 18.00 časova. Na ovim sastancima je najavljena postepena relaksacija mjera zabrane u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije.

Konstatovano da je vanredno stanje, osim zaštite zdravlja i sprečavanja širenja virusa korona, imalo još pozitivnih strana među kojima je spajanje mnogih porodica, čiji neki članovi žive odvojeno zbog poslovnih obaveza, školovanja i drugih razloga, a izolacija je pobudila potrebu kod ljudi za fizičkom aktivnošću pa su mnogi zasijali bašte i u ove dvije opštine ovog proljeća su zasijane rekordne površine nakon rata.

Takođe, mnogi su shvatili da je najsigurnije da sami za sebe proizvedu zdravu hranu i tako se obezbijede od eventualne nestašice koju može izazvati rat protiv nevidljivog neprijatelja - virusa korona.

I u opštinama Ljubovija i Bajina Bašti sa desne strane Drine, u Srbiji, nema osoba zaraženih virusom korona i zdravstveno-epidemiološka situacija je dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana