Bratunac: Sutra i u subotu obilježavanje 26 godina od sarajevskog egzodusa

Srna
Foto: Srna

BRATUNAC - U Bratuncu će sutra i u subotu, 5. marta, biti obilježeno 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Sutra u 19.00 časova u Domu kulture biće održan kulturni program i evociranje sjećanja učesnika egzodusa na te teške dane kada su sarajevski Srbi žrtvovali ogromnu imovinu i vjekovna ognjišta zarad života u slobodi, odnosno slobodnoj Republici Srpskoj za koju su se borili i ginuli.

U subotu, 5. marta, u podne će biti služen parastos za 185 poginulih srpskih boraca sa sarajevskog ratišta čiji su posmrtni ostaci preneseni na bratunačko groblje u toku egzodusa sarajevskih Srba. Najveći broj prenesenih posmrtnih ostataka poginulih srpskih boraca je sa područja Hadžića, a manji broj je iz Ilijaša, Ilidže i drugih sarajevskih opština koje su u Dejtonu predate Federaciji BiH.

Organizatori obilježavanja 26 godna od sarajevskog egzodusa su Udruženje raseljenih "Sarajevski Srbi" i Boračka organizacija Bratunac. Iz ovih udruženja upućen je poziv građanima ovog mjesta da prisustvuju obilježavanju i sjećanju na egzodus više od 100.000 sarajevskih Srba koji su krajem 1995. i početkom 1996. godine,prilikom napuštanja svojih vjekovnih ognjišta u izbjeglištvo i neizvjesnost nosili i posmrtne ostatke svojih poginulih boraca, što je jedinstven primjer u svjetskoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana