Bratunac: Štab za vanredne situacije zabranjuje se prevoz pčela u druge opštine

Srna
Bratunac: Štab za vanredne situacije zabranjuje se prevoz pčela u druge opštine

BRATUNAC – Štab za vanredne situacije u Bratuncu donio je danas naredbu o zabrani prevoza pčelinjih društava iz drugih u ovu opštinu, kao i pčelarima sa teritorije bratunačke opštine da svoje pčele odvoze u druga područja, imajući u vidu da još traje vanredno stanje i da su na snazi mjere koje su preduzete s ciljem zaštite od pojave virusa korona.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović naglasio je da svi treba da shvate ozbiljnost, pokažu strpljenje i prilagode se trenutnoj situaciji.

"Kad se završi vanredno stanje, a u skladu sa Zakonom o pčelarstvu, svi će moći da odvoze pčele na pašu u područja koja im odgovaraju", poručio je načelnik.

On e naveo da je na sjednici Štaba konstatovano da se smanjuje broj osoba koje se nalaze pod nadzorom i u karantinu.

"Taj broj je sveden na minimum i ne očekujemo povećanje u karantinu u kojem se nalazi jedno lice. Trenutno je pod nadzorom 13 osoba, računajući i vozače u međunarodnoj špediciji", naveo je Mlađenović i dodao da ta lica kontrolišu komunalni policajci, a da će se inspektori vratiti redovnim poslovima.

Mlađenović je rekao da je Štab razmatrao i zaključke Vlade Republike Srpske i Republičkog štaba za vanredne situacije, koji se odnose na finansijsku pomoć privrednim subjektima i komunalnim preduzećima, kako bi se ublažile posljedice novonastale situacije.

"Na području naše opštine najveće gubitke sigurno će imati komunalna preduzeća Rad i Gradska čistoća jer su imala rashode zbog dezinfekcije, a i građani slabije plaćaju obaveze za vodu i odvoz smeća", ocijenio je Mlađenović.

On je najavio da će sredstva, koja su na republičkom nivou planirana kao pomoć opštinama u Srpskoj, u Bratuncu biti namijenjena komunalnim preduzećima i naglasio da funkcionisanje komunalnih preduzeća ne bi smjelo biti dovedeno u pitanje zbog situacije koja je nastala pojavom virusa korona.

Mlađenović je naveo da je tokom vanrednog stanja u Bratuncu zatvoreno oko 170 zanatskih radnji.

"Vlada Republike Srpske će vlasnicima tih radnji pomoći da izmire obaveze za doprinose i zagarantovane plate za mart i april, a pomoć neće izostati ni kasnije, ako se produži ova situacija", rekao je Mlađenović i poručio da će ovim projektom Vlade biti obuhvaćena i bratunačka preduzeća koja rade smanjenim kapacitetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana