Bratunac: Slava opštine obilježena bez zvanica

Srna
Bratunac: Slava opštine obilježena bez zvanica

BRATUNAC - Opština Bratunac danas je obilježila krsnu slavu, Đurđevdan, bez zvanica i tradicionalne slavske trpeze i kulturno-sportskih sadržaja, poštujući mjere zabrane okupljanja i zaštite od virusa korona.

Čestitajući zaposlenima i građanima krsnu slavu opštine Bratunac načelnik Nedeljko Mlađenović rekao je da je i ove godine, kada je aktuelna borba protiv epidemije virusa korona, sačuvana tradicija obilježavanja krsne slave, uz slavsku svijeću, krsni kolač i žito.

"Poštujemo odluke Republičkog i Opštinskog štaba za vanredne situacije da se tradicija održi bez okupljanja ljudi i tako smo učinili", istakao je Mlađenović, poručivši da će u narednom periodu biti slavlja i veselja, a da je sada potrebno da se sačuva zdravlje ljudi.

Govoreći o stanju u ovoj opštini, on je naglasio da je uz finansijsku podršku Vlade Republike Srpske, institucija BiH, Srbije i nekih međunarodnih organizacija, urađeno mnogo na stvaranju boljih uslova života.

"Za desetak godina u Bratuncu je uloženo oko 150 miliona KM i urađeno je više nego u poslednjih 50 godina. Izgrađen je most Bratoljub na Drini i počela izgradnja najsavremenijeg graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije, što će ubrzati razvoj ne samo ovih opština, nego i regija", ocijenio je Mlađenović.

Prema njegovim riječima, u toku su pripreme za izgradnju industrijske i bescarinske zone, kao i rekonstrukcija puteva na području ove opštine.

"U Bratuncu je izgrađen sistem za navodnjavanje, a nakon izgrađenog gradskog vodovoda, odlučili smo da proširimo mrežu na području cijele opštine jer naša sela nemaju kvalitetno vodosnabdijevanje", rekao je Mlađenović.

On je najavio da će ovih dana krenuti izgradnja zgrade opštine, a grade se stambeni objekti i proširuju neki privredni pogoni.

Načelnik opštine Nedeljko Mlađenović i sveštenik Dušan Spasojević obavili su slavski obred nakon liturgije u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, slomivši slavski kolač.

Nakon toga slavski kolač podijeljen je zaposlenima u opštinskoj administraciji i time je, skromnije nego ikad, u okolnostima vanrednog stanja, opština Bratunac danas obilježila svoju slavu.

Za razliku od prethodnih godina, zbog pandemije virusa korona, ove godine nije održana tradicionalna kulturno-sportska manifestacija "Đurđevdanski dani", koja se svake godine organizuje povodom opštinske slave.

U Bratuncu se striktno poštuju i primjenjuju sve mjere zaštite od virusa korona i svakodnevno se vrši kontrola na terenu i analiza realizacije tih mjera na sastancima Opštinskog štaba za vanredne situacije, o čemu se stanovništvo blagovremeno informiše.

To je dovelo do maksimalne ozbiljnosti i podizanja svijesti građana ove lokalne zajednice o značaju poštovanja zaštitnih mjera i zahvaljujući odgovornom odnosu opštinskog rukovodstva, članova Štaba i stanovnika u ovoj opštini nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja od kovida-19.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana