Bratunac: Proslavljena slava i održana akademija i skupština

Srna
Bratunac: Proslavljena slava i održana akademija i skupština

Bratunac - Srpsko dobrotvorno i kulturno-prosvjetno društvo "Sveti Vasilije Veliki" iz Bratunca večeras je, lomljenjem slavskog hljeba u Svetosavskom domu i večerom za veliki broj članova i gostiju, obilježilo svoju krsnu slavu i sedam godina rada.

Slavskom obredu prethodila je svečana akademija u prepunoj sali Kulturnog centra i godišnja izvještajna Skupština ovog društva.


Predsjednik društva protojerej stavrofor Dušan Spasojević rekao je Srni da ovo društvo djeluje pri crkvi, a u njegovom sastavu su Kolo srpskih sestara, Svetosavska omladinska zajednica i folklorna sekcija.

Društvo je formirano s ciljem da se bavi humanitarnim radom i da njeguje srpsku kulturu i tradiciju.

Spasojević je ocijenio da je prošle godine rad bio uspješan i da su organizovane akcije prikupljanja pomoći za siromašne i bolesne Bratunčane povodom pravoslavnog Vaskrsa i Božića i da je u obje akcije pomoć dodijeljena za više od 70 starih i bolesnih pojedinaca koji žive sami i siromašnih starih bračnih parova bez primanja.

Društvo je organizovalo i humanitarni koncert za prikupljanje pomoći za operaciju jednjaka malom Nenadu Jokiću iz bratunačkog sela Polom.

"Organizovano je tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje i više hodočašća u srpske manastire u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj kao krsni hod na ktitorsku slavu manastira Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice", naveo je Spasojević.

On je najavio da će plivanje za Časni krst biti organizovano i ove godine kod izletišta Rajska plaža na rijeci Drini.

"Iako je teška ekonomska situacija, ljudi se odazivaju našim pozivima, čak više nego što dozvoljavaju vrijeme i uslovi u kojima živimo", rekao je Spasojević, koji je zahvalio svima koji su uključeni u rad društva ili su iskazali spremnost da svojim prilozima pomognu one kojima je pomoć neophodna.

Slavu društva čestitao je i načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović.

U okviru programa svečane akademije nastupili su Srpsko pjevačko društvo "Izvornik" iz Zvornika i dječije folklorne grupe koje djeluju u okviru Srpskog dobrotvornog i kulturno-prosvjetnog društva "Sveti Vasilije Veliki", a o temi hrišćanskog braka besjedio je sveštenik Stefan Eraković.

Izvedeni su spletovi srpskih pjesama i igara, kao i blok duhovnih pjesama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana