Bratunac: Održana duhovna akademija i skupština povodom krsne slave

Srna
Bratunac: Održana duhovna akademija i skupština povodom krsne slave

Bratunac - Srpsko dobrotvorno i kulturno-prosvjetno društvo "Sveti Vasilije Veliki" iz Bratunca obilježilo je krsnu slavi i devet godina rada.

Slavskom obredu sinoć je prethodila godišnja Izvještajna skupština ovog društva i duhovna akademija povodom krsne slave društva Svetog Vasilija Velikog.


Predsjednik društva protojerej stavrofor Dušan Spasojević rekao je da ovo društvo djeluje pri crkvi, a da su u njegovom okviru Kolo srpskih sestara "Ljubav, nada i vjera", Svetosavska omladinska zajednica i folklorna sekcija.

Društvo je formirano s ciljem da se bavi humanitarnim radom i da njeguje srpsku kulturu i tradiciju.

Spasojević je prošlogodišnji rad ocijenio uspješnim, te pomenuo brojne akcije prikupljanja pomoći za siromašne i bolesne Bratunčane, kao i ugroženim stanovnicima povodom pravoslavnog Vaskrsa i Božića.

Organizovane su akcije i humanitarni koncerti za prikupljanje sredstava za liječenje nekoliko bolesnih osoba iz ovog mjesta, te za porodice koje su zbog požara ostale bez kuća i druge kritične slučajeve.

Povodom Božića podijeljeno je 75 paketa hrane i 14 pečenica ugroženim srpskim porodicama sa područja bratunačke opštine.

"Organizovano je tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje i više hodočašća u srpske manastire u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj, kao i krsni hod na ktitorsku slavu manastira Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice", pojasnio je Spasojević.

On je najavio da će bogojavljensko plivanje za Časni krst biti organizovano i ove godine kod izletišta Rajska plaža na rijeci Drini.

"Iako je teška ekonomska situacija, ljudi se odazivaju našim pozivima, čak više nego što dozvoljavaju vrijeme i uslovi u kojima živimo", istakao je Spasojević, te zahvalio svima koji su uključeni u rad ili su iskazali spremnost da svojim prilozima pomognu.

U okviru programa duhovne akademije o Svetom Vasiliju Velikom, njegovom životu i humanim djelima besjedio je jerej Mladen Stanišić.

Predstavljena je i knjiga "Ustanak Srba u istočnoj Bosni 1941-42. godine" autora Cvetka Stojkanovića publiciste iz Bajine Bašte, koja govori o pogromu nad Srbima u srednjem Podrinju od ustaške "Crne legije" kojom je komandovao Jure Francetić.

O knjizi je govorio recenzent Obrad Dodić, koji je istakao da je prvi put da se objavljuju mnoge sačuvane fotografije, dokumenti i svjedočenja o srpskom pogromu i ustanku u Podrinju.

Posebno su opisana masovna ubistva na obali Drine u maju 1942. godine nakon čega je uslijedio srpski ustanak u ovom kraju i oslobađanje cijelog srednjeg i gornjeg Podrinja i Romanije.

Prikazan je hrvatski dokumentarni film o ustaškim pohodima na Drinu i Francetićevoj ofanzivi i zločinima.

Knjiga sadrži svjedočenja preživjelih i spiskove nastradalih Srba iz Podrinja i izbjeglih iz drugih krajeva BiH, koje su ubile ustaše u proljeće 1942. godine.

U knjizi se konstatuje da se o tim događajim ćutalo u prošlom sistemu zarad izgradnje bratstva i jedinstva, odnosno da se istina o tim stradanjima skrivala od javnosti.

Malo je pisanih dokumenata o tim zločinima u istorijskoj literaturi.

Nakon predstavljanja knjige nastupio je guslar Dušan Pejić iz Srebrenice, koji je otpjevao autorsku pjesmu o komandantu Užičkog četničkog odreda majoru Kosti Todoroviću, koji je izgubio život u borbi sa austrogarskim okupatorskim jedinicama prilikom oslobađanja Srebrenice krajem septembra 1914. godine.

Potom su nastupile izvorne muške pjevačke grupe "Pear" iz Užica i "Filip Višnjić" iz Bratunca.

Program je završen nastupom folklorne sekcije ovog društva čiji su članovi izveli splet igara iz južne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana