Bratunac: "Most" čeka "otvaranje" nakon pandemije

Srna
Bratunac: "Most" čeka "otvaranje" nakon pandemije

BRATUNAC - Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ iz Bratunca, simboličnog naziva "Most", za nepune tri godine postojanja okupilo je 150 članova među kojima ih je najviše u folklornom ansamblu, koji ima pet grupa, manji broj je u orkestru, a imaju i vokalnog solistu.

Za kratko vrijeme, KUD "Most" je okupio veliki broj entuzijasta i ljubitelja folklora, kulturnog stvaralaštva i tradicije u ovom mjestu, što je počelo da donosi dobre rezultate, odnosno pozitivno je uticalo na rad i aktivnosti ovog društva.

Brzo su savladali nekoliko koreografija i počeli da nastupaju u Bratuncu, a zatim su stizali pozivi za nastupe i u drugim mjestima i na festivalima, jer su pokazali da je riječ o ansamblu koji zaslužuje pažnju svojim ozbiljnim i odgovornim radom, dobrom organizacijom i kvalitetom programa.

Osim Bratunca i Srebrenice, nastupali su u Novoj Pazovi, Užicu i još nekim mjestima u Republici Srpskoj i Srbiji, učestvovali na smotri folklora "Srbi regije Birač" u Beogradu, te gostovali u Grčkoj, kao i u nekoliko televizijskih emisija. Godišnji koncerti KUD-a "Most" u Bratuncu su izuzetno posjećeni.

Entuzijazam i interesovanje za učlanjenje u "Most" prekinula je pojava virusa korona. Mjere zaštite od širenja tog virusa, te zabrana okupljanja doveli su do obustave rada KUD-a početkom marta.

Predsjednik ovog amaterskog KUD-a profesor Miloš Mitrović rekao je Srni da je pojava virusa omela rad i prekinula gotovo sve njegove planove.

"Tri mjeseca nismo se okupljali niti vježbali. Od 1. juna počeli smo da održavamo probe i vježbamo, ali je rad opet prekinut zbog novog talasa pandemije. Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, od 19. avgusta ćemo ponovo početi sa vježbama.

Želimo da uigramo koreografije nakon pauze, održavamo probe i budemo spremni za nastupe na festivalu žLicidersko srcež u Užicu i još nekim ukoliko budu održani", navodi Mitrović.

On kaže da su otkazane sve manifestacije na kojima su trebali nastupiti od početka marta i da je neizvjesno održavanje festivala folklora u Užicu za koji je "Most" već dobio pozivnice za učešće i pozitivno odgovorio.

"Nismo nastupili u nekoliko televizijskih emisija, a i planirano učešće na smotri folklora u Bugarskoj, na koju smo pozvani, takođe je neizvjesno", ističe Mitrović.

Sa početkom rada u junu ponovo je poraslo interesovanje za učlanjenje u "Most", a roditelji djece kažu da je to zbog odgovornog rada i povjerenja u ljude koji vode ovaj KUD.

Rukovodstvo KUD-a namjerava da postavi novu koreografiju pod nazivom "Igre iz Bratunca i okoline" i angažovalo je etnomuzikologa i koreografa da urade tu koreografiju po kojoj ovo društvo treba da postane prepoznatljivo, a da ona postane njegova "lična karta", ukazuju Mitrović i njegov prvi saradnik Mladen Simić.

Oni ističu da su ove godine otkazani "Đurđevdanski dani", "Sajam maline", kao i tradicionlna regata na Drini na kojima su redovno nastupali članovi KUD-a "Most".

Zabrinuti su za organizovanje programa obilježavanja Dana opštine Bratunac - 25. septembra, te strahuju da će pandemija onemogućiti održavanje tradicionalnog godišnjeg koncerta 26. novembra.

Zbog stalnog povećanja broja članova, prostor Doma kulture, u kojem vježbaju, postao je tijesan za rad svih starosnih folklornih grupa, pa će dio aktivnosti u narednom periodu održavati u Srednjoškolskom centru.

U periodu izolacije i prekida vježbanja i uigravanja koreografija, uprava "Mosta" aktivno je radila na realizaciji projekta nabavke nove garniture opanaka za izvođačku grupu, nabavljen je kompjuter sa pratećom opremom neophodan za rad KUD-a, a u planu je nabavka nošnji za novu koreografiju.

Za realizaciju ovog projekta dobijen je opštinski grant u iznosu 22.960 KM. Stvoreni su odlični uslovi i izuzetna atmosfera i ambijent u KUD-u, ali njegove dalje aktivnosti i nastupi zavise od epidemiološke situacije.

"Most" je postao i član Saveza kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske. Mitrović i Simić ističu da u ovom KUD-u vlada entuzijazam i ljubav prema folkloru, tradiciji, igri i umjetnosti i da svi rade volonterski.

Želja članova ovog KUD-a je da kroz folkor očuva vezu sa svojim kulturološkim porijeklom, ali prvenstveno da osjete radost življenja, razigranost srca i mladalačkog bića uz ritmove igara sa ovog prostora.

Oni ističu da i koreografi Brano Stojanović, Dragica Ninković, Draga Nikolić i Goran Trišić, kao vođe grupa koje obučavaju i uigravaju, odnosno orkestra, rade besplatno.

Članovi KUD-a "Most" sa nestrpljenjem čekaju normalizaciju epidemiološke situacije kako bi počeli normalno da vježbaju i druže se, te da bude omogućeno organizovanje smotri i manifestacija na kojima bi se predstavili publici, ali i da promovišu svoju opštinu, te kulturu, običaje i tadiciju Podrinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana