Branislav Vidić, direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci: Želimo da đacima budemo druga kuća

Anita Janković
Branislav Vidić, direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci: Želimo da đacima budemo druga kuća

Stanari Srednjoškolskog doma u Banjaluci žive u uslovima i atmosferi nalik onoj u vlastitom domu. Udoban i čist smještaj, kvalitetna hrana, vaspitači koji brinu o njima, teretana i internet kafe za slobodne aktivnosti su njihova svakodnevica, rekao je direktor ove ustanove Branislav Vidić.

* GLAS: Mandat direktora Vam uskoro ističe. Kakve ste rezultate postigli za četiri godine i jeste li zadovoljni?

VIDIĆ: Kada sam imenovan zatekao sam 70.000 maraka duga koji sam izmirio i napravio višak od 151.000 maraka. Prije toga, posljednjih 20 godina dom nije poslovao pozitivno. Za vrijeme mog mandata renovirano je 12 kupatila, opremljeni su teretana, internet kabinet, vaspitačnica, radionica kućnog majstora, zatim je zamijenjena kompletna posteljina, rashladni uređaji, a urađena je i fasada. Uveden je i švedski sto, kako bi đaci jeli ono što vole i koliko mogu, a ne ono što im se servira. Važno mi je da djeci stvorim kućnu atmosferu i udoban boravak.

* GLAS: Smijenjeni ste 2013. i nakon 15 mjeseci ponovo vraćeni na mjesto direktora. Šta se tada dešavalo?

VIDIĆ: Za tih 15 mjeseci tadašnje rukovodstvo je potrošilo svih 151.000 maraka, koje sam ostavio kao višak i napravilo dug od 205.000 maraka. Poreska uprava RS nam je prijetila blokadom računa zbog duga od 60.000 KM, koje sam uspio da izmirim i sada dugujemo oko 150.000 maraka uglavnom dobavljačima. Ukoliko budem ponovo izabran, preduzeću mjere štednje po uzoru na domove u Srbiji. Od gubitaša ću napraviti ustanovu sa visokim standardima, a bio sam na dobrom putu da to i ostvarim prije nego što sam smijenjen.

* GLAS: Šta je ključno za dobro poslovanje?

VIDIĆ: Obilazio sam domove po Srbiji kako bih prepisao koncept njihovog poslovanja, jer su mnogo ispred nas. Đački dom u Prokuplju nam poklanja kuhinju koju su koristili svega dvije godine i koja je praktično nova. Nadam se da će nam Vlada RS odobriti da ne platimo carinu prilikom uvoza, jer je kuhinja poklon. Naša kuhinja je stara 50 godina.

* GLAS: Gradski odbor SDS-a Banjaluka nedavno Vas je optužio da ste mimo regularne procedure primili đake. Kako to komentarišete?

VIDIĆ: To su političke insinuacije SDS-a i pokušaj blaćenja mog imena. Vaspitač iz doma mi sve to pakuje, jer želi da se dočepa direktorskog mjesta. Nikada nijedan đak nije primljen na moj zahtjev, to je isključivo posao Upravnog odbora i komisije. Tražio sam od Upravnog odbora da budu primljena sva djeca ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, jer su ti ljudi dali svoje zdravlje za stvaranje RS. Ako je to pogrešno, sav teret neka ide na moje ime.

Kapaciteti

* GLAS: Da li planirate da proširite kapacitete doma?

VIDIĆ: Trenutni kapaciteti doma su 310 kreveta, a realno možemo smjestiti 320 đaka, jer imamo slobodnu sobu. Zbog kojekakvih političkih interesa, stalno se opstruiše proširenje. Insistiraću da Upravni odbor donese odluku o povećanju kapaciteta i da opremimo sobu sa pet kreveta, te da još preuredimo jednu prostoriju u koju bismo smjestili dodatnih pet kreveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana