Brajevim pismom do pjesničke slave

Dejan Jovičić
Brajevim pismom do pjesničke slave

Srbac - Knjižni fond za slijepe u srbačkoj biblioteci biće bogatiji za poetsku zbirku koju će objaviti sedamnaestogodišnja gimnazijalka iz Gornjih Srđevića kod Srpca Lidija Nožanić.

Pripremila je 37 pjesama prilagođenih slijepim osobama, koje planira uskoro da obraduje još jednim naslovom.

- Pjesme pišem još od sedmog razreda i moji radovi do sada nisu nigdje objavljivani, tako da će ovo biti moj književni prvenac i to na Brajevom pismu. Nakon poetske zbirke, planiram da objavim i audio-knjigu za slijepe - kaže Lidija, koja je napisala 50 pjesama i drugih literarnih radova.

Iako su mnogi iz njenog pera očekivali dječije stihove, ona je još od malih nogu pokazivala književnu zrelost, pišući o ozbiljnim temama, prije svega ljubavi prema otadžbini.

- Najveći dio mojih književnih radova čine rodoljubive pjesme, a kroz stihove ispoljavam i buntovništvo prema svijetu u kojem živimo, koje ne donosi ništa dobro čovječanstvu. Inspirišu me djela Vladislava Petkovića, Alekse Šantića i Milana Rakića - kaže Lidija.

Neke od njenih pjesama su odnijele pobjedu na školskim takmičenjima, a sa literarnim radom "Imam svoja prava" osvojila je nagradu na konkursu Ministarstva prosvjete RS.

Talentovana je i za likovnu umjetnost, pa je tako nekoliko puta bila polaznik škole slikanja na bardačkoj koloniji. Usavršila je i metod slikanja pravoslavnih svetaca na bocama, a svoje radove poklanjala je u humanitarne svrhe.

- Obožavam tradiciju i običaje našeg naroda, pa sam godinama bila član folklorne sekcije u Sitnešima. Nastupala sam i kao član pjevačke grupe na školskim priredbama pjevajući izvorne narodne pjesme - kaže Lidija.

Ova svestrana djevojčica je talenat i za istoriju, matematiku i fiziku, na čijim je takmičenjima osvajala prva mjesta. U OŠ "Vuk Karadžić" u Sitnešima bila je đak generacije, a dobila je i najviše opštinsko priznanje za mlade.

Ohrabruje mlade da pišu

Lidija Nožanić smatra da pjesme koje piše teško dopiru do njene generacije, koja generalno nije zainteresovana za poeziju, jer je zanima drugačiji vid kulture i izražavanja.

- Poručila bih mladima koji imaju talenat za pisanje da se što više izlažu kritikama, jer to im može samo donijeti dobro. Predlažem da svoje pjesme pokazuju profesorima i slušaju njihovo mišljenje, a uz to da što više čitaju, posebno naše, srpske pjesnike - dodaje Nožanićeva.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana