Brajeva staza otkriva ljepote Kozare

Jana Kezić
Brajeva staza otkriva ljepote Kozare

PRIJEDOR - Nacionalni park “Kozara” obogatio je svoju turističku ponudu, jer se uz postojeće staze sada nalazi i ona namijenjena slijepim i slabovidim osobama zahvaljujući kojoj će moći upoznati ljepote ovog područja.

Brajeva staza duga je oko 50 metara i sastoji se od 11 informativnih tabli, a prostire se kroz Memorijalnu zonu Nacionalnog parka “Kozara” te je smještena u neposrednoj blizini bungalova.

Svaka tabla na Brajevoj stazi sadrži tekst ispisan latinicom i ćirilicom, a ono što je posebno važno jeste i tekst na Brajevom pismu.

To omogućava slijepim i slabovidim da se upoznaju sa osnovnim informacijama o nacionalnom parku, kao i sa njegovim kulturno-istorijskim i prirodnim vrijednostima.

Da bi staza i promotivni materijali bili prilagođeni potrebama slijepih i slabovidnih osoba Nacionalni park “Kozara” sarađivao je sa Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Izrada Brajeve staze i promotivnih materijala na Brajevom pismu ostvarena je zahvaljujući projektu “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, koji podržava “NjNjF Adria i Sida” - Švedska agencije za međunarodnu saradnju i razvoj.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Božidar Nikoletić rekao je za “Glas Srpske” da je vrijednost projekta oko 9.000 KM. Objašnjava da se na stazi nalazi uže, na koje se posjetioci mogu osloniti te 11 tabli.

Implementacija projekta, kako kaže, trajala je oko četiri mjeseca, a staza je u funkciju puštena ove sedmice.

- Posjetili su nas članovi prijedorske organizacije slijepih i slabovidih lica i sve reakcije su pozitivne - rekao je Nikoletić i zahvalio svima koji su pomogli da ovaj jedinstveni projekat bude završen.

U Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske za “Glas” kažu da je po prvi put ostvarena saradnja sa Nacionalnim parkom “Kozara”.

- Saradnja je ostvarena na njihovu inicijativu, a kada je u pitanju priprema materijala u digitalnom obliku i mi smo dali svoj doprinos - kazali su i dodali da je to primjer dobre prakse.

Za svakog ponešto

Božidar Nikoletić naglašava da na Kozari svako može pronaći nešto za sebe.

- Otvoreni su potpuno renovirani bungalovi koji se nalaze u neposrednoj blizini spomenika - rekao je Nikoletić. Osim toga, ističe, aktuelan je “Avantura park” koji je bogatiji za nekoliko platformi i prepreka za prelazak, a u ponudi imaju i iznajmljivanje električnih bicikala.

- Novitet u Memorijalnom muzeju na Mrakovici jeste i virtuelno prikazivanje bitke na Kozari - rekao je Nikoletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana