Bračni par Gluhović iz Rogatice odgaja desetoro djece

Sreten Mitrović
Bračni par Gluhović iz Rogatice odgaja desetoro djece

Rogatica - Maja i Nenad Gluhović iz sela Božine u opštini Rogatica žive u oskudici, ali sebe smatraju najbogatijim, jer im dom svaki dan ispunjavaju osmijesi njihovih desetoro mališana.

Dok je za mnoge nezamislivo da budu srećni i zadovoljni bez ikakvih primanja, Gluhovići kažu da radosti u njihovom skromnom domu ne manjka. Pedesetosmogodišnji Nenad, koji je borac prve kategorije, radi za nadnicu da bi porodici obezbijedio hranu, dok se Maja, uz veliku pomoć djece i svekrve Vojke, brine o domaćinstvu.

Iako joj je tek 36 godina, Maja je rodila desetoro djece. Prvenac je Bogdan, koji ima 18 godina. Kćerka Nevena ima 16 godina, Suzana 14, Gorica 11, Dragoljub ima devet godina, blizanci Dušan i Dušica sedam, Snežana četiri, a Jovanka dvije godine. Beba Danijela, koja je dobila ime po doktorki u Bolnici Foča, ima nepuna dva mjeseca i ona je miljenica porodice.

Maja i Nenad kažu da je najvažnije da su djeca zdrava i da nisu gladna i prljava, a ostalo će sve lako.

- U školu spremamo šestoro djece. Četvoro ide u područno odjeljenje na Stjenicama, a dvoje u Rogatici - jedno u srednju, a drugo u peti razred osnovne škole. Velika je to obaveza, ali nam djeca vraćaju time što su poslušni i dobri đaci - ispričala je majka.

Nenad kaže da je posebno ponosan na sina Bogdana, koji, čekajući stalno zaposlenje, radi sa ocem na nadnicu. Pomoć ne traže, ali je ni ne odbijaju, a da im svaka podrška dobro dođe pokazuje i podatak da domaćica Maja mjesečno troši najmanje 100 kilograma brašna i nekoliko litara ulja. Ova vrijedna žena se brine i o pet krava, kako djeci nikad ne bi manjkalo domaćeg mlijeka, sira i kajmaka.

- Naš mjesečni prihod sastoji se od materinskog i dječijeg dodatka i 120 maraka, koliko na ime socijalne pomoći prima moja svekrva Vojka. Sve ostalo nam stvore Nenad i Bogdan svojim vrijednim rukama - rekla je Maja.

Ona kaže da se nije teško brinuti o seoskom domaćinstvu i biti majka tri sina i sedam kćerki, kada u kući vlada sloga.

- Sada, nakon što sam rodila ovo deseto dijete, mo­j posao je da je podojim, a sve ostalo rade starija djeca. Oni je paze, nosaju, čiste i oblače. Ne daju joj da zaplače - kazala je Maja.

I zaista, tokom 60 minuta, koliko smo boravili u domu Gluhovića, mala Danijela išla je iz ruke u ruku i nijednom nije zaplakala, uživajući u naručju braće i sestara.

Crveni krst

Generalni sekretar Crvenog krsta RS Đoko Mihajlović i sekretar Opštinskog odbora ove organizacije u Rogatici Vesna Ristić obradovali su darovima porodicu Gluhović.

- Crveni krst će višečlanim porodicama podijeliti po mašinu za pranje veša i šporet. Ovdje smo donijeli šporet i pakete hrane i sredstava za higijenu, kao prvu podršku Gluhovićima. Druga će doći za dan, dva i u njoj će biti 200 kilograma brašna, 100 kilograma šećera, 30 litara ulja i dosta drugih svakodnevnih potrepština - istakao je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana