Braća Brusin iz Rogatice očarani pećinskim svijetom

Sreten Mitrović
Braća Brusin iz Rogatice očarani pećinskim svijetom

Rogatica - Ako bi se tragalo za najvećim ljubiteljima prirode i starina te istraživačima podzemnog svijeta, daleko ispred svih u Rogatici, a vjerovatno i šire bila bi braća Zdenko i Boro Brusin.

Zaljubljenici u brdski biciklizam u posljednje vrijeme su posvećeni obilascima pećina i otkrivanju njihovih tajni.

- Utroba zemlje širom naše opštine nudi znatiželjniku pravo bogatstvo podzemnog svijeta. Prošli smo ih onoliko koliko su dozvoljavale naše mogućnosti i više nego skromna speleološka oprema - kazuje Boro.

Njihovu želju da obiđu što više pećina podržala je i Opštinska turistička organizacija, pa su u Mračnoj pećini boravili u više navrata. Pričaju da je riječ o pećini sa dvoranom koja se proteže na više od hiljadu metara.

- Naišli smo na pećinski nakit, ali i na jedinstveno pećinsko mlijeko koje je narod ovog kraja koristio kao lijek za liječenje dijareje, dizenterije, poboljšanje mlijeka kod dojilja i u drugim nevoljama - rekao je Zdenko.

Njegov brat dodaje da ih je posebno očarala Golubovićka pećina koja sa 600 metara dužine i 20 visine, zbog vertikale od oko osam metara, ima komplikovan ulaz. Ona je dom neobičnih stonoga i velike kolonije slijepih miševa.

Ipak, sve je nadmašila pećina Govještica koja je “komšinica” Mračne pećine.

- Pošto Govještica ima dosta manjih i većih jezera, mi smo, praveći improvizovani splav od unutrašnjih kamionskih guma i dasaka, otišli oko dva kilometra od ulaza. Za dalje je trebala oprema koju nemamo - rekoše Brusini, koji su zaneseni njenom ljepotom lani u njoj ostali od devet časova do ponoći, pa je za njima organizovana potraga u koju su bili uključeni i policajci.

Međeđa pećina je, pričaju, takođe interesantna.

- U njoj smo našli više ostataka grnčarije za koju su stručnjaci rekli da potiče iz bronzanog doba i da je stara više od 3.000 godina. Nešto od toga donijeli smo kući i rado bismo ga ustupili zavičajnom muzeju, čije otvaranje zagovara Turistička organizacija opštine - dodao je Boro Brusin.

Pećinski medvjed

- Speleolozi iz Bolonje, koji su Govješticu intenzivnije istraživali od 2010. godine, utvrdili su da je duga 9.682 metra i da je najveća u Srpskoj. Uz ostalo speleološko blago ove pećine, nađene su i kosti pećinskog medvjeda za koje se tvrdi da su stare više od 20.000 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana