Božo Vlačić iz Trebinja rakijom i brašnom od smokava beru nagrade

Ratomir Mijanović
Božo Vlačić iz Trebinja rakijom i brašnom od smokava beru nagrade

Trebinje - Sočne smokve u Hercegovini niču na svakom koraku, u dvorištima, uz vinograde i rijeke, ali malo se zna o tome koliko je ovo voće blagotvorno za ljudski organizam i šta se sve od njega može proizvesti.

Osim po medu, vinu, ukusnom siru i ljekovitom bilju Hercegovina je poznata i po izuzetno zdravom i hranljivom voću - smokvama. Nekad su je, zbog brojnih stabala i zdravog voća, a pri tom jeftinog, zvali i "sirotinjska majka". Značaj i kvalitet ovog voća prepoznao je i Trebinjac Božo Vlačić, koji je među prvima počeo da se bavi plantažnim uzgojem smokava.

Likeri, džemovi, slatko, rakija samo su dio proizvoda koje Vlačić pravi od ovog mediteranskog voća. Međutim, tu nije stao. Odlučio je da iskoristi sve što mu smokve pružaju, pa čak i njihov list. Iako mnogima zvuči neobično, od smokvinog lista ovaj Trebinjac proizvodi brašno. Božo je redovan posjetilac sajmova širom zemlje i regiona, a njegovi proizvodi privlače pažnju gdje god da se pojavi. Vlačićeve prerađevine od smokava do sada su osvojile brojne nagrade i priznanja. Među njima i rakija od suvih smokava.

- Rakiju pečem kao i svaku drugu, samo što, za razliku od na primjer loze, gdje je ponekad potrebno pojačati slador, kod smokava ga moram smanjivati, jer su smokve izuzetno slatke - kaže Vlačić i naglašava da je njegova rakija od suvih smokava prošle godine nagrađene na brojnim sajmovima.

Kada je riječ o vrstama, u Vlačićevom smokviku zastupljene su uglavnom autohtone, hercegovačke sorte.

- Ima tu svega poput petrovače, koja prva sazrijeva, oko 15. jula, pa do zimice, koju smo lani brali 15. novembra. Imamo i klapavice, sušarice i druge slične vrste - kaže Vlačić, koji je jedini prerađivač smokava u RS, a najveći u BiH.

Ovaj domaćin zasadio je gotovo 500 stabala, a ove godine planira i da proširi proizvodnju. Kaže da želi da napravi 100.000 tegli raznih proizvoda od smokava. Sa prodajom, priča, nema problema, jer svako ko jednom proba ove proizvode, obavezno postaje i stalni kupac.

Za smokve Božo ističe da su izuzetno zahvalne, ali i specifične. Ne zahtijevaju mnogo pažnje, osim rezidbe i đubrenja. Proizvodi i slatko od guljenih i zelenih smokava, džemove za dijabetičare, smokve sa orasima, suve smokve, a za sve svoje proizvode kaže da su domaći i ručno napravljeni, bez aditiva i konzervansa, baš kao što su to nekada radile naše bake.

Od japanske organizacije JICA lani je dobio sušaru za voće, što mu uveliko olakšava posao, jer su suve smokve jedan od proizvoda koji se najviše traži. Prošla godina za uzgoj smokava, kaže on, bila je izuzetno uspješna. Rod je bio dobar, pa je na nekim stablima mogao da ubere i do 200 kilograma ploda. Nada se da ga rod neće iznevjeriti ni ove godine.

Prirodni lijek

Stručnjaci ističu da su smokve, zbog specifičnih uzdužnih vlakana, prirodni lijek za sve tegobe digestivnog trakta.

Obiluju vitaminima kompleksa B, a suve smokve su izvor minerala kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, gvožđa i bakra. Gvožđe i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važan sastavni dio ćelija i tjelesnih tečnosti te pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog pritiska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana