Božić u domu sedmočlane porodice Tatić iz Donje Lepenice kod Srpca najveća sreća

Dejan Jovičić
Božić u domu sedmočlane porodice Tatić iz Donje Lepenice kod Srpca najveća sreća

SRBAC - Sedmočlana porodica Branislava i Mire Tatić iz Donje Lepenice kod Srpca svake godine željno iščekuje Božić, jer se na kućnom ognjištu okupi porodično jato koje je rasuto od Srpca preko Banjaluke do Minhena. Domaćinstvo tada oživi kao rijetko kad u godini, jer nestanu svakodnevne brige i obaveze, a dvorištem se zaore pjesma, smijeh i dječja graja.

Iako su već zasnovali vlastite porodice, najstarija kćerka Brankica (33) i sin Borislav (30) sa životnim saputnicima dolaze da proslave praznik u toplini roditeljskog doma, a iz Njemačke im se pridružuju sestre bliznakinje Milica i Milijana, koje ne mogu zamisliti Božić u tuđini. Dočekuje ih brat Bojan, koji je rođen istog dana kada i njih dvije, 7. novembra 1996. godine, i koji je najveći mezimac u porodici.

- Za mene je Božić zaista najradosniji praznik, jer kada smo svi na okupu, za zajedničkom trpezom, za mene nema veće sreće. Istinski uživamo u njegovim čarima i proslavljamo ga onako kako su to radili i naši preci. Svaki kraj ima neke svoje običaje, a mi se držimo onih koje su nam prenijeli naši roditelji, djedovi i bake - kaže Mira Tatić.

Proslava Božića kod Tatića počinje na Badnji dan, kada ustaju rano ujutro da bi posjekli badnjak i donijeli pred kuću, a zatim peku božićnu pečenicu koju su pripremili dan ranije, na Tucindan.

- Prije izlaska sunca odlazim sa sinom Borislavom da bih pronašao badnjak koji ima široku krošnju sa dosta grana i listova. Siječe se tako što se treba okrenuti prema istoku i udariti sa jednim, a najviše tri udarca. Postavljamo ga pred garažu, gdje ga domaćice okite, a nekoliko grančica unesemo u kuću. Pri sječenju badnjaka obavezno se izgovara molitva za zdravlje i sreću - kaže pedesetčetvorogodišnji Branislav.

Jedan od seoskih običaja je da okićen badnjak, koji su posjekli mještani, provezu na traktoru kroz selo, gdje ga sva domaćinstva blagosiljaju i daruju, a na isti način se dočekuje i kod porodice Tatić.

- Pripremimo rakiju, vino, peškire i priglavke da bismo darivali badnjak, a obavezno ga pospemo žitom, kao i sve goste koji nam dođu u posjetu - priča Mira.

Ističe da je njihova tradicija, koja datira još iz davnih vremena, da na Badnji dan nikuda ne odlaze od kuće, a taj dan su isključivo posvećeni pripremi praznične trpeze i porodičnom okupljanju i druženju.

- Na Badnji dan obavezno spremamo posna jela poput ribe na žaru, posnog pasulja, rotkve i baklave, a prije večere unosimo u kuću slamu za pijukanje, čemu se svi radujemo. Pored bombona i slatkiša, u slami se nađe i koja parica, a sve što se pronađe odnese se sutradan i pridari crkvi. Slamom koja ostane od pijukanja okitimo voće, da bude rodna godina - kaže Mira.

Na božićno jutro, djeca odlaze u crkvu na uranak, a domaćini ostaju kod kuće da bi spremili trpezu.

Otac Branislav siječe pečenicu i to po običajima prvo lijevu plećku, dok se glava obavezno ostavlja za Mali Božić, koji se proslavlja sedam dana kasnije.

- Dok suprug priprema pečenicu, moja je dužnost da ispečem pogaču česnicu u koju se stavi novčić i onaj ko ga pronađe biće srećne ruke u ovoj godini. Kod nas je običaj da onaj ko ga pronađe novčić odnese u crkvu za sreću i zdravlje, a pošto imamo puno djece, gotovo uvijek se desi da ga pronađe neko od njih - kaže Mira.

Jedan od običaja koje su naslijedili od predaka je da za Božić pripremaju tri hljeba, a pored česnice, peku se još i pogače kovrtanj i oračica.

- Česnica se pojede za Božić, a kovrtanj i oračica se ostavljaju za Mali Božić i od njih se pravi popara, koja se jede za doručak. Mali Božić se kod nas takođe proslavlja u velikoj radosti i dosljedno poštujemo sve običaje, iako nas ne bude mnogo u kući kao za Božić, ali ljepota praznovanja ostaje ista - kaže Mira.

Na božićnoj trpezi kod Tatića se pored česnice i pečenice obavezno nađu i sarma i cicvara, kao i razni kolači, a prije nego što se počne sa jelom upali se svijeća, uz obaveznu molitvu.

- Doručak počinje tek kada se svi ukućani vrate iz crkve i tada se sjeda za sto. Prije jela obavezno se pojede kriška jabuke umočena u med, a na trpezi se po tradiciji uvijek nađe i domaći sir. Sjedimo i družimo se čitavog dana u radosti i veselju, a ako nam neko dođe u goste, takođe nam se pridruži za stolom - kaže Mira.

Zajedno s njima Božić redovno proslavlja i Branislavov otac Ranko (79), a od ove godine, pored snahe Nataše, prvi put im se pridružio i unuk Njegoš, koji ima svega šest mjeseci.

Njegošev otac Borislav kaže da već dvije godine živi sa suprugom u Srpcu, ali da božićne praznike redovno proslavljaju u njegovoj rodnoj kući.

- Za Božić me vežu samo lijepe uspomene. Još od malih nogu sam išao sa ocem sjeći badnjak u šumu, što je za mene bio poseban osjećaj koji ću prenijeti i svom sinu. Raduje me što se običaji iz tog perioda nisu promijenili do danas - kaže Borislav.

Njegova najstarija sestra Brankica, koja sa suprugom Nemanjom živi u Banjaluci, takođe dolazi kod roditelja da proslave Božić a ni daljina veća od 700 kilometara nije prepreka za njihove mlađe sestre Milicu i Milijanu da im se pridruže na božićnom veselju.

- Moja prva asocijacija na Božić je kićenje badnjaka, pijukanje kod kuće i u crkvi, nalaganje badnjaka pred hramom i druženje u porodičnoj kući za trpezom. To je naš najveći motiv da se vratimo u zavičaj i svoji na svome dočekamo najradosniji praznik - kaže Milica.

Ona sa sestrom Milijanom radi kao zdravstveni radnik u jednoj klinici u Minhenu, a u slobodno vrijeme dosta vremena provodi u druženju sa našim zemljacima.

- Veoma držimo do pravoslavne vjere, što je još više došlo do izražaja sada kada živimo u tuđini. Često posjećujemo liturgije u pravoslavnoj crkvi u Minhenu, gdje dolazi dosta ljudi iz Srpske koji tamo žive i rade. Prošle godine smo u Njemačkoj proslavile našu krsnu slavu Đurđevdan i teško nam je palo što nismo mogle doći kući, ali smo to proslavile na svoj način, u društvu najbližih prijatelja s kojima se tamo družimo - prisjetila se Milijana.

Kako kaže, željno čeka trenutak kada će ponovo svi zajedno biti na okupu u rodnom selu, jer je porodica za njih svetinja i najveće blago.

Rođendansko slavlje

Između Nove godine i Božića u kući Tatića ovih dana je priređeno još jedno veselje, jer je domaćica Mira proslavila 52. rođendan.

- Djeca se se okupila i prije Božića da bi mi spremili iznenađenje - tortu, cvijeće i poklone. Bilo je lijepo i emotivno, posebno što sam prvi put proslavila rođendan sa unukom - rekla je Mira.

Udruženje

Branislav Tatić je vlasnik privatne firme koja se bavi drvopreradom, a dobre rezultate postiže i u oblasti poljoprivrede. Supruga Mira je predsjednica Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor” iz Srpca, a njihov najmlađi sin Bojan je takođe član ovog udruženja.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana