Božić prosvjetljuje smisao života

Svjetlana Đuričić
Božić prosvjetljuje smisao života

Sarajevo, Banjaluka - Misama ponoćkama u crkvama vjernici katoličke vjeroispovijesti počeli su proslavu Božića, a nastavili u krugu porodice uz bogatu i svečanu trpezu.

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova božićnu misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je u obraćanju vjernicima poželio da Božije svjetlo zasija u srcima ljudi, porodicama i svijetu.

- Živimo u vremenu beznađa, obavijeni mrakom nemilih ratova koji se vode iz interesnih razloga. Oni kojima su pamet popili i koje guraju da ubijaju nazivaju teroristima, a oni koji ih u to guraju su veći teroristi - rekao je Puljić.

On je pozvao vjernike da slave Isusa, jer to prosvjetljuje smisao života i vraća dostojanstvo čovjeku.

- Neka božićna noć prosvijetli srca i odagna beznađe koje je zavladalo u ljudima - poručio je Puljić.

Banjalučki biskup Franjo Komarica pozvao je vjernike na misi u banjalučkoj katedrali Svetog Bonaventure na molitvu za one koji pate i koji su obespravljeni.

- Ne možemo mirno slaviti Božić kada imamo pred očima mnoga stradanja širom svijeta. Međutim, Bog nije nestao sa zemlje i treba nas kako bi uspostavio pravedni mir i da nas oslobodi od ropstva grijeha i smrti - rekao je Komarica.

Praznično slavlje počelo je misama u prijedorskoj crkvi Svetog Josipa i u župama Ljubija, Ravska, Šurkovac i Stara Rijeka. Prijedorski župnik Marko Vidović je pozvao sve ljude da poštuju Boga, sebe i druge. U katedrali Rođenja blažene Djevice Marije u Trebinju misu je služio don Ivo Šutalo koji je vjernicima poželio da im novorođeni Isus donese radost i blagostanje. On je iskazao zahvalnost vladici zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju i gradonačelniku Trebinja Luki Petroviću što su prisustvovali misi.

Hanuka

Večernjim molitvama i paljenjem svijeća Jevreji u BiH započeli su juče po zalasku sunca proslavu Hanuke, praznika koji traje osam dana. Hanuka na hebrejskom znači posvećenost i simbolizuje praznik svjetlosti i slobode.

Predsjednik RS Milorad Dodik uputio je čestitku Jevrejima poželjevši im da praznik svjetla i pobjede provedu u dobrom zdravlju, miru i radosti sa svojim najbližim. Čestitke su uputili i drugi zvaničnici RS i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana