Bošnjački učenici preuzeli svjedočanstva

K. Ć. - A. J.
Bošnjački učenici preuzeli svjedočanstva

Srebrenica - Svi učenici devetih razreda u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici preuzeli su svjedočanstva, potvrdio je u petak direktor ove škole Drago Jovanović.

On je demantovao navode pojedinih bošnjačkih roditelja koji su u četvrtak sa sastanka održanog u Kulturnom centru poručili da neće uzeti svjedočanstva i knjižice djece ukoliko u rubriku jezik bude upisan "jezik bošnjačkog naroda".

- Planirali smo da tokom iduće sedmice podijelimo i đačke knjižice - rekao je Jovanović.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a u lokalnoj skupštini Momčilo Cvjetinović smatra da je riječ o politizaciji, naglasivši da su sastanak u Srebrenici zakazali politički moćnici koji ne priznaju RS i njene zakone.

U Srednjoškolskom centru je potvrđeno da su u prvi razred prijavljeni svršeni srebrenički osnovci koji su uz dokumenta priložili i svjedočanstvo o završenom devetom razredu u kojem je u rubrici jezik upisano "jezik bošnjačkog naroda".

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević istakao je da se na roditelje bošnjačke djece iz Srebrenice vrši pritisak da bojkotuju nastavu i zabrane djeci da uče jezik bošnjačkog naroda.

- Roditelje, izgleda, niko ne pita, nego se vrši pritisak na njih - istakao je Malešević.

Poručio je da će resorno ministarstvo razgovarati sa roditeljima o tom pitanju u onim sredinama gdje je postojao problem u vezi sa nacionalnom grupom predmeta.

Bošnjački roditelji u Srebrenici insistirali su da se djeci u knjižice u rubrici jezik upiše "bosanski", a ne "jezik bošnjačkog naroda", kako je to Ustavom RS predviđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana