Bošnjaci koji su se borili za Srpsku nisu zaboravljeni

Dejan Jovičić
Bošnjaci koji su se borili za Srpsku nisu zaboravljeni

SRBAC - Pripadnici islamske vjeroispovijesti iz Srpca, koji su se borili u Vojsci Republike Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, bili su do sada nepravedno zapostavljeni, ali će se od ove godine povesti više računa kako bi im bili poboljšali stambeni i materijalni uslovi.

Ovo je izjavio predsjednik Boračke organizacije Srbac Goran Plotan, podijelivši pet prehrambenih paketa za demobilisane borce Vojske Republike Srpske islamske vjeroispovijesti, a jednom od njih tokom predstojećeg vikenda počeće izgradnja nove kuće. Skromna pomoć uručena je povodom Ramazanskog Bajrama, koji su islamski vjernici juče proslavili.

- Do sada u Srpcu, a prema našim saznanjima i šire, nije bilo organizovanih podjela za borce islamske vjeroispovijesti koji su se borili na našoj strani, što je nepravda, jer mnogi od njih su dali svoje živote za Republiku Srpsku. Na ovaj način obradovali smo tri porodice iz Kobaša i dvije iz Srpca. Pakete planiramo dijeliti i narednih godina, a pomoći ćemo im i na druge načine – rekao je Plotan.

Halid Mešanović iz Kobaša, ratni vojni invalid koji je ranjen još na početku rata, kaže da ga je prijatno iznenadio gest Boračke organizacije.

- Nisam sposoban za rad, ali se borim, imam petočlanu porodicu i želim da ostanem ovdje, da živim na ovim prostorima i poštujem ovo što imamo. Srećan sam što me se neko sjetio i svi ljudi dobre volje biće uvijek dobro došli u moju kuću - rekao je Mešanović.

Ibrahim Kolarić iz Srpca, ratni vojni invalid druge kategorije, kaže da je ovo simboličan gest koji je pokazao da nisu zaboravljeni.

- Bili smo rame uz rame jedni s drugima kada je bilo najteže, a i sada u miru. Nadam se da ćemo nastaviti živjeti složno i da puške više neće zapucati na ovim prostorima - rekao je Kolarić.

Jedan od boraca islamske vjeroispovijesti, Fikret Bakonjić iz Kobaša, koji živi u neuslovnoj kući sa sestrom i sinom, srećan je što će do kraja sedmice početi izgradnja njegovog novog doma. Građevinski materijal u vrijednosti od 5.000 KM, za izgradnju kuće, nedavno su mu isporučili predstavnici Fonda solidarnosti Boračke organizacije Srbac, a novac za nabavku materijala je obezbijeđen uz pomoć donatora.

- Već duže vremena kuća je u ruševnom stanju i nisam imao dovoljno novca da je renoviram, a kamoli da gradim novu. Ovo je za mene ostvarenje snova i presrećan sam što ćemo prije zime imati novi krov nad glavom – rekao je Bakonjić.

Do kraja godine u planu je izgradnja i spomen obilježje za poginule borce svih vjeroispovijesti iz Kobaša, koji su se borili u Vojsci Republike Srpske, a sredstva su obezbijedili Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS i Boračka organizacija RS. Kobaš je bio jedina mjesna zajednica u Srpcu u kojoj nije bilo podignuto spomen-obilježje za poginule borce VRS.

Proslava širom BiH  

Pripadnici islamske vjeroispovijesti slave jedan od najvećih praznika Ramazanski bajram, kojem je prethodio mjesec posta, koji su vjernici provodili u molitvi, odričući se hrane, pića, loših misli i djela. Centralna svečanost u BiH juče je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a molitvu je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. Svečano je bilo i u banjalučkoj Ferhadiji, gdje se okupio veliki broj vjernika. Molitvu je predvodio muftija banjalučki Nusret Abdibegović, koji je nakon molitve rekao da ga raduje što iz Banjaluke šalju zajedničku radost svih stanovnika.

Među vjernicima je bio i Elmedin Đuzel iz Banjaluke, koji je istakao da će praznik proslaviti u krugu porodice. Osim Banjalučana u Ferhadiji su se okupili i vjernici iz drugih gradova. Muslimani slave Ramazanski bajram tri dana, a tokom praznika posjećuju porodicu i prijatelje i čestitaju praznik riječima: Bajram šerif mubarek olsun. Drugi dan Bajrama vjernici obilaze groblja i sjećaju se svojih najmilijih.

M. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana