Bosansko Grahovo prvi put nakon 28 godina obilježava Dan opštine: Jedinstvo čuva srpski identitet

Miloš Vasiljević
Bosansko Grahovo prvi put nakon 28 godina obilježava Dan opštine: Jedinstvo čuva srpski identitet

BOSANSKO GRAHOVO - Saborstvo i okupljanje u ime tradicionalnih vrijednosti sačuvali su identitet srpskog naroda gdje god da živi, a sa tim ciljem čelni ljudi Bosanskog Grahova odlučili su da prvi put nakon 28 godina obilježe Dan opštine, 19. avgusta.

Na tom području sve je manje ljudi, migracije i loši uslovi života doveli su ih u težak položaj, ali oni koji su ostali istrajni i žive na vjekovnom ognjištu moraju zajedničkim snagama koračati zajedno.

Prema riječima načelnika Bosanskog Grahova Uroša Đurana, svakodnevica povratnicima u ovom dijelu BiH nije nikad bila laka, a posebno sada.

Ipak, kako kaže za “Glas Srpske” svi moraju dati doprinos da se popravi kvalitet života. 

- Od povratka su se smjenjivale garniture vlasti, mnogi su odlazili i dolazili pa se nisu mogli dogovoriti u vezi sa obilježavanjem dana opštine. Sada smo došli na ideju da to obilježimo. Imali smo javnu raspravu o Danu opštine i odredili smo da je to 19. avgust - Preobraženje Gospodnje - rekao je Đuran.

Prema njegovim riječima, obilježavanje će početi svetom liturgijom u Hramu apostola Petra i Pavla, uz polaganje vijenaca na Spomenik poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu te svečanu sjednicu Opštinskog vijeća tačno u podne.

- Cilj je da pređe u tradiciju, da se svi okupljamo na taj dan, kako oni koji tu žive tako i iz rasijanja. Ko god da bude načelnik trebamo se okupljati na ovakve datume - rekao je Đuran.

Prema njegovim riječima, cilj je da se od zaborava otrgne srpska tradicija i običaji te da kroz jedinstvo budu svi kao jedan.

- Hoćemo da na taj dan prevaziđemo sve podjele i trzavice između nas. Volio bih da dođu svi bivši načelnici koje sam pozvao, ali i mnogo gostiju koji su vezani za naš kraj. Hoćemo da krenemo naprijed, da uradimo u budućnosti šta možemo i poboljšamo uslove našeg naroda koji tu živi - rekao je Đuran.

On je još jednom posjetio na težak položaj Srba kojih je, nažalost, sve manje.

- U Bosanskom Grahovu živi između 1.000 i 1.500 ljudi. Ljeti ih je više, tu je dijaspora i rodbina koja živi van rodne grude. Teško se živi, stara je populacija, teško je doći do posla. Kad sve saberemo nije nam lako, ali preživjećemo zajedno - rekao je Đuran, napominjući da čini sve što može kako bi mladi imali bolje uslove.

Prvi čovjek ove opštine u Livanjskom kantonu dodaje da će, u okviru proslave Dana opštine, biti otkrivena bista Goluba Babića, zatim biće održan istorijski čas te promovisana “Monografija FK Grahovo”.

Potencijali

Uroš Đuran naglašava da iako imaju netaknutu prirodu muči ih loša infrastruktura. Pristupni putevi prije svega u selo Preodac, koje je još u bivšoj Jugoslaviji proglašeno za najljepše, veoma su loši.

- Ovako siromašna opština nije u mogućnosti ni da održava taj put, a kamoli da ga asfaltira. Pokušavamo na više načina da oživimo taj kraj, ali slabo nam ko izlazi u susret - Đuran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana