Borike kod Rogatice: Na Ilindanski sabor stigli iz daleke Kanade i Australije

S. M.
Borike kod Rogatice: Na Ilindanski sabor stigli iz daleke Kanade i Australije

ROGATICA - Tradicionalno ilindansko okupljanje kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama kod Rogatice, koje datira od Male Gospojine 1911. godine, okupilo je brojne posjetioce ne samo iz Rogatice, nego i Višegrada, Novog Goražda, Han Pijeska, Sokoca i Pala, a na sabor su došli i brojni Boričani koji žive u Srbiji, ali i Kanadi i Australiji.

Na Ilindan, sabor je otvoren svetom liturgijom, nakon čega je uslijedila sveta litija oko boričke crkve. Poslije litije, kod spomen-obilježja u porti crkve održan je parastos za 81 poginulog borca i deset civilnih žrtava boričkog kraja u posljednjem Odbrambeno-otadžinskom ratu.

Ilindanu u čast, u renoviranom objektu za odmor i rekreaciju, na ostacima stare zgrade osnovne škole, otvorene su radne i izložbene prostorije Udruženja seoskih žena “Borike”. Prostorije, sa velikim brojem eksponata starinske opreme i ručnih radova žena sa sela, otvorio je načelnik opštine Milorad Jagodić. Nije izostalo ni tradicionalno narodno veselje uz igru i pjesmu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana