Borike kod Rogatice: Dječije igre otvorile trodnevni Ilindanski sabor

Sreten Mitrović
Dječije igre otvorile trodnevni Ilindanski sabor
Foto: Sreten Mitrović | Dječije igre otvorile trodnevni Ilindanski sabor

ROGATICA - Tradicionalni "Ilindanski sabor", koji se od pamtivijeka održava kod crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama, počeo je danas i trajaće tri dana.

Ovogodišnji sabor otvorilo je više od 130 mališana iz rogatičkog vrtića "Bambi", tradicionalnim dječijim  "Igrama bez granica" u kojim su dominirale stare dobre discipline prilagođene mjestu i uzrastu takmičara. 

Višečasovne igre otvorene su kros-takmičnjem dječaka i djevojčica. 

Na programu je bila i popularna "mokra spužva" za sve uzraste djece, navlačenje konopca, "lisičiji rep", vješanje maramica i dosta drugih dječijih igara od kojih su neke već bile zaboravljene, a koje je publika toplo pozdravila. 

Borike su se orile smijehom i radosti, kazala je direktorka vrtića Nataša Duvnjak koja je imala ulogu domaćina, ali i kordinatora, glavnog sudije i animatora. 

Dječije igre na Borikama posjetio je i načelnik opštine Milorad Jagodić, koji se divio spretnosti mališana, a zatim je u društvu boričkog paroha Dragana Jovića obišao ovdašnju crkvu i interesovao se kako teku pripreme za naredne dane Ilindanskog sabora. 

Manifestacije posvećene Ilindanskom saboru biće nastavljene 1. avgusta jutarnjim bogosluženjem u ovdašnjoj crkvi, a u popodnevnim časovima počeće neizostavni turnir u malom fudbalu koji će okupiti više seoskih i gradskih ekipa i večernje bogosluženje za vjernike sa Borika i okoline. 

 

Na sam dan svetog Ilije, u devet časova je veliko bogosluženje i sveta litija oko crkve poslije kojih će biti položeni vijenci i cvijeće pred prigodnim spomen-obilježjem koje imenima i fotografijama čuva uspomene na 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava boričkog kraja u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

U 11.30 časova biće otvorene prostorije Udruženja žena "Borike", a u prvim podnevnim u organizaciji Opštinske Turističke organiozacije obaviće se izbor najljepšeg slavskog kolača čiji majstor će biti nagrađen skromnom novčanom nagradom. 

Oko 13.30 pa do večernjih časova održavaće se raznovrsna sportska takmičenja. Tu je polufinale i finale turnira u malom fudbalu, navlačenje konopca, skokovi u dalj i vis sa mjesta, bacanje kamena s ramena, pješačke i za prostrani borilački plato neizostavne konjske trke.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana