Borci u Bijeljini prinuđeni da mole za pomoć

Ljiljana Aleksić
Borci u Bijeljini prinuđeni da mole za pomoć

Bijeljina - Problemi sa pronalaskom posla, neriješeno stambeno pitanje, te potreba za liječenjem pred vrata bijeljinskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu svakodnevno dovedu od deset do 20 boraca ili porodica poginulih koji traže pomoć od grada.

Načelnika ovog odjeljenja u Gradskoj upravi Bijeljine Radomir Marjanović kaže da je, s obzirom na broj onih koji se jave za pomoć, jasno da su boračke kategorije u teškoj situaciji.

- Dnevno se u prosjeku ovom odjeljenju za pomoć obrati od deset do 20 korisnika. Situacija je teška i veliki je pritisak na Odjeljenje kada je u pitanju isplata jednokratne pomoći. Nažalost, u najvećem broju nam se obraćaju korisnici tražeći jednokratnu pomoć za liječenje - rekao je Marjanović.

On dodaje da se u Semberiji dosta uradilo na rješavanju problema smještaja boračkih kategorija. Ipak, još ima onih koji nemaju krov nad glavom.

Uz pomoć Vlade RS tokom proteklih godina na području Bijeljine izgrađeno je 157 stambenih jedinica, dok je 56 stanova izgradila Gradska uprava sopstvenim sredstvima.

Marjanović je napomenuo da u boračkim naseljima Janja i Amajlije ima sedam slobodnih stanova, za koje ne postoji interesovanje boraca.

Ove jedinice su nepopunjene zato što ne postoji interesovanje korisnika za te lokacije - ističe Marjanović.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i nestalih boraca u Bijeljini Mišo Poletan kaže da je upoznat s tim da postoje slobodni stanovi.

Navedeni stanovi su slobodni jer su neuslovni, zbog čega korisnici ne mogu da usele u njih - rekao je Poletan.

Otkup

Radomir Marjanović ističe da je 195 stanova otkupljeno, odnosno da su prešli u vlasništvo korisnika, čime je trajno riješeno pitanje njihovog stambenog zbrinjavanja.

- Ostalo nam je još 20-ak korisnika koji još uvijek nisu ušli u proceduru otkupa stanova jer nisu zadovoljni postojećim smještajem - naveo je Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana