Borci obilježili 31. mart - Dan odbrane Bijeljine

Srna
Borci obilježili 31. mart - Dan odbrane Bijeljine

Bijeljina - Parastosom u Crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini, a potom polaganjem vijenaca na centralni spomenik oslobodiocima iz odbrambeno - otadžbinskog rata, obilježen je Dan odbrane grada Bijeljina.

Na skupu boraca i građana poručeno je da je ovaj dan veoma značajan za srpski narod i stvaranje Republike Srpske.
Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović istakao je da 31. mart borci obilježavaju ponosno, jer je opštepoznato da je 1992. godine uveliko bio rat u Hrvatskoj.

"Tih godina, srpski narod se dobro organizovao i uz pomoć tadašnje JNA Bijeljina je odbranjena i pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Da tih dana nije odbranjena, sigurno danas ne bismo bili na ovim prostorima, a ovaj dan ćemo uvijek s ponosom slaviti", rekao je Stevanović.

Sve vrijeme rata, kako je naglasio, Bijeljina je bila žila-kucavica Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

"Znamo da je naslonjena na Srbiju, što znači da kroz Bijeljinu prolazi koridor života i jednom rječju Republika Srpska ne bi mogla da postoji da grad Bijeljina nije ostao u rukama snaga Vojske Republike Srpske", rekao je Stevanović.

On je naglasio da se ovaj datum nikad ne smije zaboraviti, jer su tih dana mnogi položili svoje živote za Republiku Srpsku, ali i spasili mnogobrojno stanovništvo Bijeljine.

Predsjednik BORS-a general Milomir Savčić rekao je novinarima je da je ovaj datum jedan u nizu datuma kojim se šalje poruka o istini.

On je naveo da u svim sukobima u svijetu, osim stradanja stanovništva i materijalnog razaranja, strada i istina.

"Danas, 26 godina poslije tih događaja, imamo dvije potpuno različite istine. Jedna od tih istina koju su čak navodno utvrdili oni koji su profesionalno zaduženi da se bave istraživanjem, dokazivanjem i dokumentovanjem, tvrde da su Srbi napali Bijeljinu kako bi preuzeli vlast. Ako se imalo pogledaju dokumenti iz tog vremena, vidjeće se da su Srbi imali apsolutnu vlast, jer su bili i najbrojniji na izborima koji su prethodno održani", rekao je Savčić. novinarima.

Prema njegovim riječima, druga istina koju predstavljaju "jeste da su srpske paravojne snage napale nenaoružano nesrpsko stanovništvo i počinili zločin".

"Na sreću, imamo dokumente, i to nesrpske dokumente, koji dokazuju suprotno. Sam komandant jedinice žCrnih labudovaž, muslimanskih paravojnih formacija, govori o tome kako su na današnji dan prije 26 godina, kako je rekao, žpovaljali više Arkanovacaž, a da su oni imali trojicu poginulih", rekao je Savčić.

On je naglasio da to potvrđuje da se ne radi o napadu na nenaoružani nesrpski narod.

Savčić je naglasio da je upavo zbog svega navedenog veoma bitno obilježavati značajne datume iz naše novije istorije, kako bi se prava istina prenijela generacijama koje dolaze.

Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" Branislav Šušljik naglasio je da je ovaj dan značajan kako za Bijeljinu tako i za cijelu Republiku Srpsku.

"Nama, djeci poginulih boraca je cilj i zadatak da njegujemo kulturu sjećanja, da štitimo i njegujemo lik i djelo svakog borca Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su svoje živote dali za Srpsku. U obavezi smo da kao djeca poginulih boraca kroz naša djelovanja otrgnemo iz zaborava sve stradale borce VRS", rekao je Šušljik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana