Borci iz Istočnog Sarajeva za vikend na grobu Doktora Lazića u Nišu

GS
Borci iz Istočnog Sarajeva za vikend na grobu Doktora Lazića u Nišu

ISTOČNO SARAJEVO - Delegacija iz Istočnog Sarajeva otputovaće sutra u Niš, gdje će posjetiti grob doktora Miodraga Lazića i prisustvovati Vidovdanskoj akademiji na kojoj će kćerki srpskog humaniste biti uručen Orden Svetog Romana, posthumno dodijeljen njenom ocu.

Putovanje organizuje opštinska Boračka organizacija "Ilidžanski borac", a delegaciju nekadašnjih boraca, pripadnika policije i djece poginulih boraca iz Istočnog Sarajeva predvodiće predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić. 

Delegaciji Istočnog Sarajeva u Nišu će se pridružiti gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković. 

Polazak iz Istočnog Sarajeva planiran je za sutra u 4.00 časa, ispred zgrade Gradske uprave, najavljeno je iz ove uprave. 

Borci iz Istočnog Sarajeva prisustvovaće sutra uveče Vidovdanskoj akademiji u porti Sabornog hrama u Nišu na kojoj će najviše priznanje Eparhije niške - Orden Svetog Romana posthumno dodijeljen doktoru Laziću primiti njegova kćerka Nina. 

Vidovdansku akademiju organizuju uprava Saborne crkve i grad Niš sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa niškog Arsenija, a u programu manifestacije koja počinje u 19.30 časova učestvovaće NCPD "Branko i Vojni" i orkestar "Niš" Kopnene vojske Srbije. 

U nedjelju, na Vidovdan, u 11.00 časova parastos doktoru Laziću biće služen na Novom groblju u Nišu, gdje će se okupiti mnogi poštovaoci velikog sprskog humaniste, uključujući i borce iz Istočnog Sarajeva. 

Predsjednik "Ilidžanskog borca" Goran Šehovac rekao je da Ilidžanci i građani Istočnog Sarajeva žele da i na ovaj način odaju počast nekadašnjem saborcu, srpskom heroju i humanisti. 

Šehovac je istakao da zbog epidemije virusa korona nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sahrani i četrdesetnici, ali su u dogovoru sa porodicom doktora Lazića odlučili da za Vidovdan posjete njegov grob i odaju mu počast. 

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić rekao je da je doktor Lazić ostavio neizbrisiv trag u nekadašnjem Srpskom Sarajevu, te da Srbi sa ovih prostora imaju obavezu da njeguju uspomenu na njegovo djelo. 

Lučić je podsjetio da su građani Istočnog Sarajeva, predstavnici lokalnih vlasti i boračkih organizacija organizovali različite aktivnosti u čast doktora Lazića, te izrazio očekivanje da će i neke značajne inicijative biti realizovane u narednom periodu. 

"Imali smo inicijative da se ulice i trgovi u našem gradu nazovu po doktoru Laziću, a znamo i za inicijativu žIlidžanskog borcaž za izradu statue doktora Lazića u prirodnoj veličini. Pozdravljena je i inicijativa u Narodnoj skupštini Republike Srpske da bolnica u Istočnom Sarajevu bude preimenovana u Bolnica žSrbija - dr Miodrag Lazićž", istakao je Lučić. 

Doktor Miodrag Lazić, direktor Urgentnog centra u Nišu i ratni hirurg u Republici Srpskoj tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, preminuo je 14. aprila u bolnici u Nišu od virusa korona, a sahranjen 18. aprila na niškom Novom groblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana