Boračke organizacije Srpca i Moršanska jačaju kulturu sjećanja na ratne heroje

D.J.
Boračke organizacije Srpca i Moršanska jačaju kulturu sjećanja na ratne heroje

SRBAC - Predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac Goran Plotan i gradonačelnik Moršanska u Ruskoj Federaciji Aleksej Viktorovič Banjikov potpisali su u petak u spomen-sobi u Srpcu sporazum o uspostavljanju pobratimskih odnosa između te organizacije i Udruženja vojnih veterana grada Moršansk.

Ovim sporazumom potpisnici su se obavezali da će promovisati razvoj zajedničkih aktivnosti u oblasti njegovanja tradicija oslobodilačkih ratova srpskog i ruskog naroda i drugih oblasti.

- Složili smo se da ćemo razmjenjivati delegacije udruženja, održavati sastanke lično ili putem video-konferencije, jačati kulturu sjećanja na odbrambeno-oslobodilačke ratove, izrađivati zajedničke programe kojima će biti poboljšan položaj članova oba udruženja, održavati naučne seminare, konferencije i druge aktivnosti - rekao je Plotan.

Banjikov, koji je potpisao sporazum po ovlašćenju predsjednika Udruženja vojnih veterana Moršanska Aleksandra Enikova Aleksejeviča rekao je da je potpisivanje simbolično obavljeno na Vidovdan, o kojem, kako kaže, Rusi mnogo znaju i veoma poštuju sve srpske svetitelje i praznike.

- S velikim poštovanjem klanjam se hrabrim mladićima čiji likovi su uklesani u spomen-sobi, a koji su dali svoje živote, suprotstavljajući se neprijateljima sa Zapada, što i mi sada činimo i branimo i čuvamo naše sinove koji ratuju u Ukrajini. I mi takođe imamo brojne žrtve kao što ste ih i vi imali ovdje, a uz pomoć Boga i pravoslavne vjere koju čuvamo i poštujemo, vjerujem da ćemo pobijediti - rekao je Banjikov.

Ovo je samo jedan od vidova zajedničke saradnje između Srpca i Moršanska, nakon potpisivanja sporazuma o bratimljenju, koje su u svečanoj sali Skupštine opštine u srijedu obavili načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević i gradonačelnik Moršanska Aleksej Viktorovič Banjikov, a saradnja će se odvijati i na polju ekonomije, kulture, sporta, zdravstva, turizma i slično.           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana