Boračka organizacija Srbac nastavila humanitarnu akciju iz prošle godine: Fond solidarnosti zbrinjava 14 boraca

Dejan Jovičić
Boračka organizacija Srbac nastavila humanitarnu akciju iz prošle godine: Fond solidarnosti zbrinjava 14 boraca

SRBAC - Topliji dom i sigurniji krov nad glavom do kraja ove godine dobiće 14 demobilisanih boraca iz Srpca, od čega će trojici biti izgrađena nova, a za 11 boraca adaptirana postojeća kuća.

Sredstva će biti obezbijeđena putem Fonda solidarnosti Boračke organizacije Srbac, koji je prošle godine izdvojio 14.695 KM za stambeno zbrinjavanje osam porodica iz boračkih kategorija.

Predsjednik Boračke organizacije Srbac Goran Plotan rekao je da su aktivnosti započele ovih dana doniranjem pomoći demobilisanim borcima Vojske Republike Srpske prve kategorije, Stojanu Vujanoviću iz Kaoca i Fikretu Bakonjiću iz Kobaša.

Vujanović je dobio stolariju u vrijednosti od 1.550 KM, a Bakonjić građevinski materijal u iznosu od 5.000 KM za novu kuću površine 34 kvadratna metra, čije troškove izgradnje će kompletno snositi fond koji će angažovati radnu snagu.

- Počeli smo sa pripremama za izgradnju još dvije kuće za demobilisane borce iz Kukulja i Nove Vesi. Nakon toga ćemo pomoći adaptaciju kupatila za nekadašnje ratne drugove iz Ćukala i Korova, od kojih je jedan samohrani otac. Očekujemo da ćemo u ovoj godini riješiti sve zahtjeve na osnovu liste prioriteta koju smo sačinili sa predsjednicima mjesnih boračkih organizacija - rekao je Plotan.

Fikret Bakonjić, koji živi u domaćinstvu sa sestrom i sinom, zahvalan je što će se konačno preseliti u novu kuću.

- Živimo u dotrajaloj kući bez redovnih primanja i samostalno nismo mogli uložiti sredstva za ovu investiciju. Rekli su nam da će kuća biti gotova do jeseni i da su se javili i neki privrednici iz Srpca da pomognu, na čemu im od srca zahvaljujem - rekao je Fikret.

Sredstva u Fondu solidarnosti se obezbjeđuju od boračke članarine i donacija privrednih firmi, viših organa vlasti i fondova, a nerijetko pomoć pružaju i građani, naročito oni koji žive i rade u inostranstvu.

- Svakodnevno nam se javljaju ljudi sa manjim ili većim donacijama, a najčešće čuju za naše akcije iz medija. Posebno nam je draga pomoć prijateljskih organizacija, poput udruženja SUBNOR iz Srpca, koje nema velik godišnji budžet, ali nam je nedavno izdvojilo pomoć u iznosu od 300 KM - rekao je Plotan.

On dodaje da rade i na drugim aktivnostima, poput izgradnje spomenika jednom preminulom borcu iz Korova.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Srbac Duško Mitrić rekao je da je u planu i izgradnja spomen-obilježja za poginule borce iz multietničke zajednice Kobaš, za šta je obezbijeđena finansijska podrška Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Boračke organizacije RS.

- U svim mjesnim zajednicama su podignuta spomen-obilježja za poginule borce Vojske Republike Srpske, osim u Kobašu, što će konačno biti riješeno. Takođe su odobrena sredstva i za renoviranje zajedničkog spomen-obilježja u Srpcu - rekao je Mitrić.

Boračka organizacija će prvi put ove godine, uz pomoć opštine Srbac, pored vaskršnjih paketa, podijeliti prehrambeno-higijenske pakete za praznik Bajram porodicama bošnjačke nacionalnosti iz Kobaša, čiji članovi su se borili u sastavu Vojske Republike Srpske.

Kategorije

Fond solidarnosti Boračke organizacije Srbac pruža pomoć invalidima pete i nižih kategorija koji nisu obuhvaćeni zakonskim propisima i koji do sada nisu mogli da konkurišu za sredstva koja se obezbjeđuju na republičkom nivou da bi riješili stambeno pitanje. Sredstva se mogu uplatiti na žiro-račun Boračke organizacije opštine Srbac - Fond solidarnosti: 567-353-27000041-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana