Bolnica u Foči u novom ruhu nakon 60 godina

R. Đ.
Bolnica u Foči u novom ruhu nakon 60 godina

Foča - Univerzitetska bolnica u Foči uskoro će, nakon 60 godina, dobiti novu stolariju, fasadu, izolaciju i krov, kao i novi sistem centralnog grijanja.

Na taj način biće ostvarena ušteda energije i do 50 odsto, ali, prije svega, biće stvoreni mnogo bolji uslovi za boravak pacijenata iz svih krajeva Srpske. Investicija je planirana u okviru projekta energetske efikasnosti javnih zgrada u RS koji je finansiran sredstvima Svjetske banke.

- Ovaj projekat će, kako očekujemo, biti u potpunosti završen do kraja naredne godine i predstavlja najveću infrastrukturnu investiciju za svih 58 godina, koliko bolnica postoji i radi. U pitanju je ulaganje koje prelazi šest miliona maraka - rekao je direktor Univerzitetske bolnice Veljko Marić.

U prvoj fazi projekta, čija je vrijednost 2,2 miliona maraka, centralni blok zdravstvene ustanove biće u potpunosti renoviran. Tenderska procedura je završena i izabran je izvođač radova koji na teren izlazi narednog mjeseca.

- Biće urađen novi krov, nova fasada, prozori, nova kotlovnica sa sistemom grijanja na pelet, a ne na ugalj kako je do sada bilo. Na ovaj način pratimo i evropske standarde, a ovo je jedan od najvećih iskoraka ove ustanove - istakao je Marić.

Uporedo sa prvom fazom projekta priprema se dokumentacija za drugu fazu, vrijednu oko četiri miliona maraka, u kojoj će novo ruho dobiti i preostali paviljoni bolnice.

- Zahvalni smo Vladi RS što je ovu ustanovu prepoznala u ovom projektu i omogućila nam da dostignemo potpuno nove uslove za rad - rekao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana