Bolji putevi jačaju veze Srpca sa okolnim opštinama

Dejan Jovičić
Bolji putevi jačaju veze Srpca sa okolnim opštinama

SRBAC - U Srpcu će ove godine biti realizovani infrastrukturni projekti u vrijednosti od oko deset miliona KM, od čega će gotovo polovina biti utrošena za rehabilitaciju putnog pravca Srbac - Prnjavor - Teslić.

Ovo je izjavio načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i dodao da će projekat rekonstrukcije pomenutog puta u dužini od 82,9 kilometara koštati 22,2 miliona KM, od čega će radovi na dionici kroz Srbac iznositi oko 4,5 miliona KM.

- Put se proteže kroz Srbac u dužini od 19,5 kilometara i od izuzetnog je značaja za razvoj međuopštinske saradnje. Tender je raspisan još prije četiri mjeseca i okončan je u decembru. Očekujemo da izabrani izvođač u skorije vrijeme uđe u posao - rekao je Dragosavljević i dodao da su nosilac projekta “Putevi Republike Srpske”.

Riječ je o jednom od dva prioriteta sanacije putne infrastrukture u ovoj opštini, pored rekonstrukcije magistralnog puta Nova Topola - Srbac - Derventa, koji je već godinama u dotrajalom stanju.

- Ovaj projekat će po svemu sudeći biti ostavljen za iduću godinu jer se radi o većoj investiciji, za koju će teško biti obezbijediti sredstva u ovoj godini - kazao je Dragosavljević.

Uskoro je planirana i modernizacija parking prostora kod dvije stambene zgrade u Srpcu, a prije nekoliko dana okončana je rekonstrukcija parkinga kod zanatskog centra.

- Nedavno je završeno asfaltiranje puteva u Kobašu, Razboju Ljevčanskom, Kaocima i Župskom Razboju, kao i nekoliko ulica u Srpcu. Zbog brojnih zahtjeva roditelja i mještana, u narednom periodu biće postavljena treptajuća signalizacija kod osnovnih škola u Kobašu, Razboju Ljevčanskom i Sitnešima, kako bismo poboljšali bezbjednost đaka i drugih učesnika u saobraćaju - istakao je Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, do kraja godine radiće se i rekonstrukcija potisnog cjevovoda od Prijebljega do Poveliča u iznosu od 1,1 milion KM kako bi se omogućilo bolje snabdijevanje vodom mještana i privrednika na ovom potezu, među kojima je i najveći privredni kapacitet u Srpcu “Perutnina Ptuj”, sa više od 250 radnika.

- Imamo namjeru da u dogledno vrijeme izvršimo i proširenje vodovodne mreže na srbačka sela u Lijevču polju koja su se do sada napajala vodom iz alternativnih izvora - kazao je Dragosavljević.

Uz finansijsku pomoć Vlade Srbije, ove godine će se graditi novi vrtić za oko 200 mališana, a biće nastavljena i druga faza rekonstrukcije Centra srednjih škola “Petar Kočić” po principu energetske efikasnosti.

- Takođe je planiran nastavak košenja, krčenja i mašinskog profilisanja nasipa i kanala na području opštine, a tu su i dva projekta iz oblasti poljoprivrede, odnosno dodjele plastenika sa pratećom opremom, od kojih je jedan javni poziv već raspisan ovih dana - rekao Dragosavljević.

Zgrada za mlade

Mlađan Dragosavljević najviše je ponosan na izgradnju zgrade za mlade bračne parove sa 20 stanova, koja će uskoro početi, za šta će sredstva biti obezbijeđena četvrtom emisijom obveznica u iznosu od 1,2 miliona KM. Stanovi će se prodavati po podsticajnoj cijeni od maksimalno 800 KM po kvadratu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana