Bolje uslove za život dobiće 22 srbačka borca

Dejan Jovičić
Bolje uslove za život dobiće 22 srbačka borca

SRBAC - Za 22 demobilisana borca sa područja srbačke opštine koji se nalaze u teškim materijalnim uslovima konačno će biti riješeno stambeno pitanje zahvaljujući Fondu solidarnosti Boračke organizacije Srbac koji će im pomoći u izgradnji novih i adaptaciji postojećih kuća.

Fond je formiran prije devet mjeseci sa ciljem da pomogne najugroženijim borcima, a ovih dana konačno se krenulo sa uručenjem pomoći kako bi jednom broju njih već do kraja godine obezbijedili krov nad glavom.

Među prioritetima koje je utvrdila komisija fonda je demobilisani borac Slavko Rudnik iz Gornjih Srđevića koji je za izgradnju nove kuće dobio građevinski materijal u vrijednosti od 5.000 KM.

Slavko je bio borac Srbačke lake brigade i ranjavan je, ali nikada nije podnio zahtjev za kategorizaciju kako bi stekao pravo na invalidninu. Živi sam u kući koja je izgrađena 1964. godine i nalazi se u trošnom stanju. Mjesečno prima samo borački dodatak u iznosu od 68 KM, drži pet koza i povremeno mu skromnu pomoć pružaju sestre koje žive u inostranstvu.

- Srećan sam što me nisu zaboravili moji ratni drugovi i što ću do zime imati bolje uslove za život. Planiraju mi graditi kuću u kojoj ću imati dnevni boravak, jednu sobu i kupatilo. Kada je u pitanju zidanje, najviše će mi pomoći sinovac Slaviša koji živi i radi u Prnjavoru, ali i komšije koje su vješte u tom poslu - kaže Slavko i dodaje da se i pored skromnih primanja trudi da redovno plaća struju i druge troškove.

Predsjednik Boračke organizacije Srbac Goran Potan kaže da je ovo prvi građevinski paket ove vrste od kada je zaživio Fond solidarnosti.

- Veoma nas je dirnula sudbina našeg ratnog druga zbog čega smo jednoglasno donijeli odluku da prvo riješimo njegovo životno pitanje. Finansijsku podršku u akciji su nam pružili Opština Srbac, Komunalno preduzeće “Vodovod” i ministarka u Vladi Republike Srpske Zora Vidović koja takođe vodi porijeklo iz Srđevića - rekao je Plotan.

Sredstva za rad fonda prikupljaju se na godišnjoj osnovi od članova Boračke organizacije u vidu članarine od šest KM, a donacije za humanitarne akcije će se obezbjeđivati i od drugih subjekata.

- Krenuli smo prvo sa rješavanjem stambene problematike jer smo dobili takve zahtjeve od mjesnih boračkih organizacija koje su nam dostavile prijedloge. Razmotrili smo ih i utvrdili listu najugroženijih. U idućem mjesecu očekujemo isporuku građevinskog paketa za nove kuće i za nekadašnjeg borca Zorana Crnomarkovića iz Razboja Ljevčanskog a najkasnije do početka sljedeće godine i za Dragu Mirjanića iz Nove Vesi i Ostoju Balabana iz Kukulja - istakao je Plotan.

On dodaje da će do kraja godine finansijski pomoći i renoviranje šest postojećih kuća a zatim će rješavati i ostale prioritete, što bi trebalo biti okončano u toku iduće godine.

- Opredijelili smo se da na ovaj način pomognemo invalidima pete i nižih kategorija koji nisu obuhvaćeni zakonskim propisima i do sada nisu mogli da konkurišu za sredstva koja se obezbjeđuju na republičkom nivou kako bi riješili stambeno pitanje - naglasio je Plotan.

Poziv

Komisija Fonda solidarnosti Boračke organizacije Srbac uputila je poziv svim privrednim subjektima, javnim preduzećima i ustanovama, pojedincima, odnosno građanima da u skladu sa svojim mogućnostima novčano pomognu Fond. Na taj način, kako navode, mogu da podrže rad i aktivnosti na poboljšanju materijalnog položaja članova Boračke organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana