Bolje grijali, slabo naplaćivali

Milijana Latinović, dopisnici
Bolje grijali, slabo naplaćivali

Banjaluka - Sezona grijanja u većini opština u Srpskoj zvanično je završena juče, a u toplanama kažu da se ne mogu pohvaliti dobrom naplativošću iako su radijatori bili topliji nego lani.

Da su zadovoljni grijanjem, potvrdili su i stanovnici u banjalučkom naselju Starčevica koji kažu da ove godine nisu ni osjetili zimu.

- Otkako smo priključeni na novu toplanu, grijanje je znatno bolje, u majicama kratkih rukava smo proveli zimu - ispričala je Milka S.

U banjalučkoj “Toplani” kažu da je naplativost 85 odsto.

- Godinama je prisutan problem naplate, a potrošači nam duguju 29 miliona maraka - kazali su iz banjalučke “Toplane” i dodali da su oni svoje obaveze ove godine ispunili bolje nego ranijih godina.

- Maksimalna štednja u svim segmentima poslovanja, dnevno-noćni režim rada, dobro odrađen redovni godišnji remont, nove toplane na Starčevici i Kočićevom vijencu doprinijeli su da budu ostvarene uštede - kazao je direktor banjalučke “Toplane” Mićo Milovanović.

On je dodao da kvalitet usluga potvrđuje i manji iznos odobrenih bonifikacija koji je u ovoj sezoni iznosio oko 40.000, dok je ranije dosezao i do 750.000 maraka.

Direktor gradske “Toplane” u Prijedoru Ljiljana Despotović ocijenila je ovogodišnju sezonu kao izuzetno uspješnu.

- Tokom sezone je utrošeno oko 4.500 tona mazuta, koji nas je koštao oko 5,5 miliona maraka - kazala je Despotovićeva. Ona je dodala da, s druge strane, ne mogu biti zadovoljni ni cijenom grijanja ni naplativošću, koja je oko 87 odsto.

Iako su prošlogodišnje majske poplave uništile dobojsku “Toplanu”, grejna sezona je završena, ali uz slabu naplatu, koja je iz godine u godinu sve lošija.

- Revitalizacija je napravljena na vrijeme, uspješno, pa vjerujem i da su naši potrošači zadovoljni - kazao je direktor “Gradske toplane” u Doboju Zdravko Petrović.

Direktor “Gradske toplane” u Bijeljini Radomir Marjanović rekao je da je sezona uspješno završena jer nije bilo većih kvarova ni problema u isporuci toplotne energije.

- Potrošnja uglja od 4.300 tona u ovoj sezoni veća je u odnosu na prošlu, kada je potrošeno 3.700 tona - rekao je Marjanović, dodajući da je naplativost oko 83 odsto. Ukoliko bude još hladnih dana Fočaci će se grijati na struju. U preduzeću “Autokomerc” kažu da su zajednicama stanara u naselju Samoborska i Šantićevoj ulici ponudili povoljno grijanje do kraja mjeseca, ali su oni to odbili. Sezona grijanja u Čelincu biće završena 20. aprila.

- Isporuka toplotne energije je bila dobra tokom cijele godine, nije bilo kvarova ni žalbi građana - rekao je pomoćnik direktora čelinačke “Toplane” Sveto Jokić.

Cijene grijanja

                             Energent  Stambeni   Poslovni       Školski

Banjaluka mazut  2,70 KM 109,69 KM/MNjh 109,69 KM/MNjh

Prijedor  mazut     2,70 KM   6,39 KM      7,06 KM

Bijeljina  ugalj     2,34 KM    5,48 KM      2,34 KM

Doboj     ugalj     1,95 KM    5,85 KM      2,93 KM

Čelinac   ugalj      2,70 KM   5,80 KM      2,70 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana