Bolja zdravstvena zaštita za 130.000 stanovnika Birča

Anita Janković Rečević
Bolja zdravstvena zaštita za 130.000 stanovnika Birča

BANjALUKA - Zdravstvene usluge u savremenim, moderno opremljenim prostorijama i ambulantama građanima regije Birač trebalo bi da budu dostupne od sredine ljeta, do kada se očekuje da bude završena gradnja novog bolničkog bloka.

Direktor regionalne bolnice Zvornik Ivan Popović kaže za “Glas Srpske” da su grubi, građevinski radovi na novom bloku, koji se prostire na 4.000 kvadratnih metara, završeni te da su u toku unutrašnji radovi.  

- Očekujemo da u drugoj polovini godine, odnosno na ljeto, budu gotovi svi radovi i da novi blok bolnice pustimo u funkciju. Gradnja je bila više nego neophodna, jer u postojećem bloku imamo 6.000 kvadrata što je nedovoljno, uslovi rada u skučenom prostoru su teški, a ni pacijentima nije bio ugodan boravak. Nemamo dovoljno prostora ni za specijalističke ambulante ni za odjeljenja - rekao je Popović.

Dodao je da će puštanjem u funkciju novog bloka zaposleni dobiti kvalitetnije uslove rada, a pacijenti bolje uslove liječenja i boravka u bolnici prema kojoj gravitira oko 130.000 stanovnika iz Zvornika, Šekovića, Osmaka, Bratunca, Vlasenice, Milića i Srebrenice. 

- Novi prostor će nam omogućiti da proširimo hirurško odjeljenje koje podrazumijeva ortopediju i urologiju, a proširićemo i infektivno i interno odjeljenje, gdje je kardiologija i neurologija. U novi blok bolnice biće smješteno i novo odjeljenje onkologije, za čijim otvaranjem se ukazala potreba zbog povećanog broja onkoloških pacijenata. U novi prostor prebacićemo i patologiju koja se trenutno nalazi van bolničke zgrade, a u prizemlju će biti urgentni centar i svi pacijenti internističkih grana - precizirao je Popović. 

Sa gradnjom novog bloka uporedo se radi i rekonstrukcija postojećeg objekta bolnice koji je izgrađen prije više od šest decenija.

- Ne mogu sa sigurnošću reći kada će biti gotova obnova, jer se radi parcijalno s obzirom na to da se ni na trenutak ne može obustaviti rad nijednog odjeljenja. U takvim uslovima jako je teško organizovati rad i za same izvođače i za nas - rekao je on.

Popović je podsjetio da su radovi počeli početkom 2020. godine, a da je ukupna vrijednost investicije 29 miliona KM. Vlada RS projekat finansira sa 27 miliona KM, 1,5 milion je donacija Vlade Srbije, dok grad Zvornik učestvuje sa 500.000 KM.

- Samo na nabavku nove medicinske opreme za oba bolnička bloka odnosi se 17 miliona KM. U starom bloku oprema je već kompletno zamijenjena, od čega je najznačajniji novi magnet, koji je u funkciji već godinu, a prije toga u regiji Birač ga nismo imali. Nabavili smo i novi, savremeni CT aparat, zamijenjeni su i bolnički kreveti, aparati za ultrazvuk i slično - rekao je Popović i dodao da je od ukupnog iznosa investicije, osam miliona maraka namijenjeno gradnji novog bolničkog bloka, te po milion i po za rekonstrukciju postojeće zgrade i nabavku nemedicinske opreme.

Problemi

Ivan Popović kaže da su brojni faktori uticali na sporiji tok radova, a konfiguracija terena na kojem niče novi blok je jedna od značajnijih.

- Novi blok bolnice naslanja se na stari i činiće cjelinu, a gradnja je počela na nepristupačnoj parceli koja je bila u brdu. Trebalo je prvo izravnati teren, uraditi potporne šipove, jer su iznad kuće i taj dio se morao obezbijediti da ne bi došlo do klizišta. Takođe, na parceli je bila trafostanica na čije izmještanje smo čekali nekoliko mjeseci, a svi gradski vodovi struje i vode su prolazili kroz tu parcelu gdje je izgrađen novi blok - pojasnio je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana