Bolja zaštita ljudskih prava

A. J.
Bolja zaštita ljudskih prava

Banjaluka - Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović očekuje da će do kraja februara biti izrađena strategija razvoja ove institucije do 2021. godine.

- U BiH postoji veliki broj slučajeva kršenja ljudskih prava. Zadatak u ovoj godini biće maksimalna saradnja ombudsmana sa akademskom zajednicom i medijima - rekao je juče na novogodišnjem prijemu za novinare Mitrović.

Njegova koleginica Jasminka Džumhur je istakla da donošenje zakona o radu u FBiH i RS podrazumijeva dalje zaključivanje kolektivnih ugovora.

- Ako ne budu izgrađeni mehanizmi koji će osigurati vladavinu prava, sprovođenje zakona, inspekcijski nadzor, efikasnije pravosuđe, onda zakone o radu neće biti moguće u potpunosti primijeniti - dodala je Džumhurova.

Ona je precizirala da je u BiH znatno prisutna diskriminacija, posebno mobing u vezi sa radnim odnosima.

Ombudsman BiH u 2015. godini zaprimio je 2.966 žalbi građana, dok je za 10 odsto novozaprimljenih predmeta u kalendarskoj godini riješeno preporukom.

Ombudsman BiH Nives Jukić istakla je da je najveći problem BiH iz domena ekonomsko-socijalnih prava visoka stopa nezaposlenosti, koja je zabrinjavajuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana