Bolja egzistencija za desetine srbačkih povrtara: Plastenici čuvaju seoska ognjišta

Dejan Jovičić
Bolja egzistencija za desetine srbačkih povrtara: Plastenici čuvaju seoska ognjišta

SRBAC - Priliku da ostvari dodatne prihode zahvaljujući projektu dodjele plastenika dobilo je 25 srbačkih porodica.

Projekat su realizovali opština Srbac i Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, a na javni poziv koji je bio raspisan krajem oktobra prijavilo se 47 domaćinstava. Više od polovine prijavljenih je ostvarilo pravo na plastenik površine 100 kvadratnih metara, uz sistem za navodnjavanje i sadni materijal.

Među korisnicima pomoći našli su se poljoprivrednici iz 16 opštine Srbac, a među njima je i Nikola Petrović iz Kukulja koji se već godinama uspješno bavi povrtarstvom na površini od oko 70 dunuma.

- Uglavnom proizvodimo paprike, luk, patlidžan i druge kulture, a pomaže mi sin Ostoja, koji živi u zajedničkom domaćinstvu sa suprugom i četvoro djece. Pored uzgoja povrća na otvorenom imamo nekoliko plastenika, a bavimo se i tovom junadi. Obradovala nas je vijest da smo dobili pomoć, jer ćemo moći proširiti kapacitete - kaže Petrović.

Pravo na dodjelu podsticaja imali su svi punoljetni stanovnici sa prebivalištem na području opštine Srbac koji se namjeravaju baviti plasteničkom proizvodnjom.

Vrijednost projekta iznosila je 76.000 KM, od čega bespovratna sredstva iznose 53.196 KM, a ostatak su obezbijedili korisnici projekta.

- Podnosioci zahtjevi morali su raspolagati zemljištem pogodnim za postavljanje plastenika i pripremiti ga za montažu opreme, a obavezali su se da će sufinansirati nabavku plastenika i registrovati poljoprivrednu djelatnost prije početka realizacije projekta - rekao je načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević.

On dodaje da su zbog velike zainteresovanosti ušli u novi aranžman sa Fondom za razvoj i zapošljavanje, kojim upravlja Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, tako da će na proljeće krenuti druga faza ovog projekta u sklopu kojeg će plastenike dobiti još 30 domaćinstava u vrijednosti od 90.745 KM.

- Pravo učešća će imati stanovništvo iz ruralnih područja, naročito nezaposleni, osobe do 40 godina starosti, žene iz ruralnih područja, teško zapošljive kategorije, kao i poljoprivredni proizvođači i zainteresovani stanovnici koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom - rekao je Dragosavljević.

Ove godine su već dodijeljena 92 plastenika u vrijednosti od 250.000 KM za materijalno ugrožene osobe, mlade do 35 godina i žene svih starosnih doba u okviru IFAD projekta koji je opština Srbac realizovala sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Među korisnicima ovog programa je bilo i poljoprivredno gazdinstvo Mitra Suleme iz Brezovljana, koji se bavi ratarstvom, povrtarstvom i stočarstvom na površini od 420 dunuma, a plastenikom će upravljati sin i snaha koji su nastavili porodičnu tradiciju.

- Do sada sam već dobijao razne podsticaje iz ministarstva za sjetvu i žetvu, proizvodnju mlijeka i uzgoj muznih krava, a nedavno nam je stigao i plastenik. Svaka pomoć je dobro došla i zahvaljujem se na podršci. Nadam se da će nam uskoro biti omogućeno da se priključimo na gradsku vodovodnu mrežu, što je obećao ministar Boris Pašalić, koji nam je bio u posjeti prošlog mjeseca - rekao je Sulema.

Sadnice

Repromaterijal za plasteničku proizvodnju u vidu sadnica i sredstava za zaštitu i prihranu ove godine je dobilo još osam domaćinstava iz Srpca.

Riječ je o projektu za oporavak od poplava koji je finansirala Evropska unija, a sprovodio UNDP BiH.

Ko će imati pravo učešća u narednom projektu

- nezaposleni,

- osobe do 40 godina,

- žene iz ruralnih područja,

- teško zapošljive kategorije,

- oni koji se žele baviti ovom proizvodnjom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana