Bojić: Užurbano radimo na razvoju privrednog ambijenta

Srna
Bojić: Užurbano radimo na razvoju privrednog ambijenta

LAKTAŠI- Laktaši i gradska administracija užurbano i ekspeditivno rade na razvoju privrednog ambijenta, kako bi investitorima obezbijedili povoljne uslove za ulaganja, a potvrda toga je i sertifikat za povoljno poslovno okruženje /BFC sertifikat/, koji je dodijeljen ovoj lokalnoj zajednici, rekao je Srni gradonačelnik Miroslav Bojić.

Bojić je naveo da je BFC sertifikat dokaz da gradska administracija ima odgovoran, kvalitetan i razvojni odnos prema privrednicima.

"Prepoznatljivi smo kao lokalna zajednica koja brzo izdaje potrebne dozvole i rješava regulacione planove. Laktaši su među najekspeditivnijim lokalnim zajednicama u BiH", istakao je Bojić.

On je napomenuo i da je činjenica da je privreda u Laktašima među najrazvijenijim, te da se prema svim pokazateljima nalazi na trećem mjestu u Republici Srpskoj.

"Kada je riječ o godišnjem prihodu po broju stanovnika prva smo lokalna zajednica u BiH. Veliko je zadovoljstvo što smo dobili sertifikat, ali on predstavlja i obavezu da nastavimo u tom pravcu razvoja", rekao je Bojić.

On je izrazio zadovoljstvo jer je gradska administracija postigla sa privrednicima odličnu saradnju, zahvaljujući kojoj se, uz pomoć Vlade Srpske u Laktašima, gradi i srednjoškolski centar, koji će obuhvatati smjerove koji su potrebni privredi.

"Cilj nam je da u srednjoškolskom centru školujemo kadar potrebne našim privrednicima, te ćemo akcenat staviti na te smjerove. To će obezbijediti razvoj privrede, ali i radna mjesta za nove generacije srednjoškolaca", rekao je Bojić.

On je napomenuo da gradska administracija radi na prilagođavanju regulacionih planova, kako bi omogućila nesmetan razvoj privrede.

"Postoji veliko interesovanje potencijalnih investitora za naš grad i trenutno smo među tri lokalne zajednice u koje investitori najčešće navraćaju", rekao je Bojić.

Ono što Laktaše izdvaja u odnosu na druge lokalne zajednice, jeste što ima razvijene poslovne zone, koje se nalaze u blizini auto-puta, graničnog prelaza sa EU, ali i aerodroma.

"Veoma mali broj lokalnih zajednica može da se pohvali tim uslovima", istakao je Bojić.

On je istakao da su na teritoriji Laktaši u prethodne dvije godine razvijene nove poslovne zone, među kojima je i Poslovna zona "Aleksandrovac dva", gdje je na raspolaganju skoro 40 hektara zemljišta sa punom infrastrukturom.

"Tu već imamo nove potencijalne investicije, te smo sa njemačkom kompanijom `Male` potpisali ugovor i očekujemo da će uskoro biti realizovan", rekao je Bojić.

On je napomenuo da je nekoliko firmi poslovanje razvilo u Poslovnoj zoni "Sarica", koja je smještena na prostoru bivše kasarne u Trnu, te da se razvijaju i dva zoning plana u Velikom Blaškom i Mahovljanima, u okviru kojih postoji velika poljoprivredna inicijativa.

"Investitorima koji su zainteresovani za ulaganja na teritoriji Laktaša možemo dati veoma povoljne uslove, slične kao u Srbiji, kada je riječ o zemljištu, lokaciji, infrastrukturi i svemu ostalom, te sam siguran da će već u narednih nekoliko mjeseci u naš grad doći novi investitori", rekao je Bojić.

On je naveo da je metalna industrija najrazvijenija, te da se Laktaši u ovoj oblasti nalaze među liderima u BiH, kao i da u ukupnoj privrednoj proizvodnji metalski sektor zauzima veliki procenat.

"Imamo i kompanije čiji rad je značajna u oblasti niskogradnje, visokogradnje, betonske galanterije", rekao je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana