Bojić: Laktaši među najuspješnijim lokalnim samoupravama zahvaljujući BFC sertifikatu

GS
Bojić: Laktaši među najuspješnijim lokalnim samoupravama zahvaljujući BFC sertifikatu

Lakštaši su jedna od četrnaest lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja ima BFC sertifikat, što znači da su među najuspešnijim lokalnim samoupravama, kada je riječ o investicijama i razvoju lokalne privrede.

- BFC sertifikat je pokazatelj da Grad Laktaši ima izuzetno dobru investicionu klimu i da kontinuirano radi na unapređenju poslovnog okruženja i uvođenju međunarodno priznatih standarda efikasne i transparentne lokalne uprave. Dokaz tome su značajne investicije kako domaćih tako i stranih preduzeća na području grada - istakao je u našem Jutarnjem programu Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša, grada koji se nalazi na spisku 14 opština i gradova u Srpskoj koji su dobili BFC sertifikat.

Laktaši investitorima pružaju brojne povoljnosti pri investiranju i dobijanju svih potrebnih dozvola i dokumenata, što olakšava ulaganje i početak uspješnog poslovanja. Prisustvo velikih svjetskih i regionalnih kompanija na području ovog grada ukazuje na atraktivnost grada kao investicione destinacije, ističe Bojić.

- Mi godinama unazad važimo za administraciju koja brzo rješava zahtjeve, a građevinske dozvole izdajemo za jedan do pet dana. Vlasnik slovenačke komapnije Iskra Tel L, koja odnedavno posluje u našem gradu, istakao je da nikada brže nije dobio dozvolu za rad, a posluju u sedam zemalja. Regulacioni planovi se završe za tri i po mjeseca. To je za nas jedan veliki benefit - naglasio je Bojić.

Opštinu Laktaši je eminentni časopis "Fajnenšel tajms" ponovo proglasio za najpoželjniji mali grad za investiranje u Evropi za 2023.

- To nam daje motiv da nastavimo dalje u tom pravcu i sigurno mnogi investitori koji dolaze u Republiku Srpsku Laktaše vide kao nezaobilaznu destinaciju - dodao je Bojić.

Bojić naglašava da su u Laktašima u planu nova ulaganja i nova radna mjesta.

- Komapnija Iskra Tel L gradi objekat od 15.000 kvadratnih metara u Mahovljanima, a njemačka kompanija MAHLE Electric Drives gradi poslovni objekat od 30.000 kvadratnih metara u u poslovnoj zoni u Aleksandrovcu. Taj projekat u automobilskoj industriji  je najveći trenutno u BiH, vrijedi 50 miliona evra i biće završen do kraja ove godine. Imamo i neke domaće kompanije koje žele da se vrate u Laktaše - kaže Bojić.

On naglašava da pored poslovne zone u Aleksandrovcu, pokrenut i regulacioni zoning plan za Drugoviće, Veliko Blaško i Mahovljane. 

- U industrijskoj zoni u bivšoj kasarni Sarica omogućili smo domaćim investitorima da kupe stare objekte i prošire svoja poslovanja. Ovim smo obuhvatili sve poslovne zone na teritoriji naše lokalne zajednice. Mi imamo 1.600 registrovanih preduzeća i cilj nam je da sve fabrike smjestimo u poslovne zone - rekao je Bojić.

U Republici Srpskoj važeći BFC sertifikat posjeduju Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, Prijedor, Doboj, Modriča, Kotor Varoš, Zvornik, Teslić, Gradiška, Laktaši, Brod, Novi Grad i Prnjavor. Oni su među najuspješnijim lokalnim samoupravama kada je riječ o investicijama i razvoju lokalne privrede, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana