Blokiran račun srbačkom Vodovodu: Radnici ostaju bez plate

A. J.
Blokiran račun srbačkom Vodovodu: Radnici ostaju bez plate

Srbac - Radnici srbačkog "Vodovoda" po svemu sudeći neće dobiti platu u januaru jer je preduzeću sredinom decembra prošle godine blokiran račun zbog duga prema Poreskoj upravi RS koji je premašio 58.000 maraka.

Direktor "Vodovoda" Mladen Dragosav da poreski dug datira od 2014. godine i da su za njegov nastanak odgovorni prethodni direktor i njegovi saradnici.

- Radnici su posljednjih godinu redovno primali plate i naknadu za topli obrok i troškove prevoza. Septembarsku platu isplatili smo u decembru 2015. godine, a tri neisplaćene plate su iz ranijih godina. Ako je suditi po tempu priliva novca u blokadi ćemo biti još najmanje deset dana. Smatram da je blokada nepravedna ako se uzme u obzir da veliki broj preduzeća i institucija nije blokiran iako imaju mnogo veći dug - kazao je Dragosav navodeći da je predao zahtjev za deblokadu računa.

Kako bi bile spriječene nove blokade i otplaćeni krediti i obaveze na osnovu reprograma, za šta "Vodovod" mjesečno izdvaja oko 19.500 KM, Dragosav smatra da je rješenje podizanje većeg kredita. Problem, međutim, predstavlja što "Vodovod" nema imovine koju bi mogao staviti pod hipoteku.

- Da bismo riješili goruće probleme potreban nam je kredit i već smo predali opštini zahtjev za saglasnost. Međutim, pošto Skupština opštine ne zasjeda već 11 mjeseci ne možemo dobiti tu saglasnost - kaže Dragosav.

Naveo je da je u proteklih sedam mjeseci smanjen dug preduzeća na osnovu kredita i reprograma za oko 150.000 maraka i da su otpočeli proširenje vodovodne mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana