Blokada kupi novac sa računa opštine Srbac

Anita Janković
Blokada kupi novac sa računa opštine Srbac

Srbac - Poreska uprava RS blokirala je račun opštine Srbac kako bi prinudno naplatila oko 60.000 maraka duga za poreze i doprinose.

Opština Srbac, prema podacima Poreske uprave RS, po tom osnovu trenutno duguje 168.154 KM, što znači da se i u narednom periodu mogu očekivati nove blokade ukoliko dug ne bude izmiren.

Srbac je jedan od rekordera u RS po broju blokada zbog neplaćenih dugovanja, jer su u posljednjih godinu dvadesetak puta sprovođene mjere prinudne naplate po raznim osnovama.

Nova blokada dovela je opštinu u još veće probleme, jer otplata kredita ide teškom mukom, kratkoročne obaveze su za protekle četiri godine porasle na 4,5 miliona maraka, a radnici opštinske uprave posljednju platu su primili za jun.

- Planirali smo da isplatimo plate kad dođe naplata od PDV-a, ali opet su nas blokirali. Doprinose smo platili do maja ove godine, a mnogi duguju po nekoliko godina i opet ih ne diraju. Očigledno je da se radi tendenciozno - rekao je načelnik Srpca Drago Ćirić.

Dodao je da su kratkoročne obaveze porasle, ali da su dugoročne znatno smanjene.

- Zatekao sam tri miliona maraka kratkoročnih obaveza i za četiri godine dodatno taj dug uvećao za milion i po, ali po preuzimanju funkcije naslijedio sam 19 miliona dugoročnih obaveza i smanjio ih na 12 miliona KM - kazao je Ćirić.

Ništa bolja situacija nije ni u javnim preduzećima i ustanovama, jer je ovih dana blokiran i račun Radio Srpca zbog neplaćenih poreza i doprinosa u iznosu od oko 16.000 maraka. Iz opštinskog budžeta je ovoj medijskoj kući doznačeno 10.000 KM za isplatu plata, ali je Poreska uprava izvršila blokadu i preusmjerila novac da namiri dio dugovanja. Posljednju platu zaposleni u Radio Srpcu su dobili za januar ove godine. U Centru za kulturu i sport situacija je još gora jer se kasni sa isplatom oko 15 plata, dok u ostalim javnim preduzećima i ustanovama kasni tri do pet plata.

Novoizabranog načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića, koji još nije preuzeo dužnost, čekaju pune ruke posla kako bi sanirao budžet i riješio problem nagomilanih dugova.

- Znam da ću imati mnogo posla poslije preuzimanja dužnosti, ali sada nisam informisan o detaljima kada je riječ o dugovanjima. Činjenica je da svako treba da plaća obaveze i ja ću se truditi da sve opštinske obaveze izmirim na vrijeme - rekao je Dragosavljević.

Prinudna naplata

Srbac je jedna od šest opština u kojima Poreska uprava RS sprovodi postupak prinudne naplate, a u njegovom društvu su i Sokolac, Lopare, Novo Goražde, Krupa na Uni i Šamac.

U deset lokalnih zajednica sprovode se redovne naplate na osnovu izrečene opomene. Ovih 16 opština je Poreskoj upravi na kraju septembra dugovalo više od 1,55 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana