Blokada hladnjača ako malina ode u bescjenje

Krstina Ćirković
Blokada hladnjača ako malina ode u bescjenje

Bratunac - Na stotine proizvođača maline iz Bratunca, Srebrenice i Milića poručili su u petak otkupljivačima da neće prihvatiti ponuđenih 1,90 maraka za kilogram ovogodišnjeg roda i da će se i dalje boriti za cijenu koja neće biti niža od 2,5 maraka, a kao krajnju mjeru navode blokadu hladnjača.

Malinari su sa protestnog skupa, koji je na bratunačkom trgu organizovalo Udruženje malinara "Vilamet", pozvali predstavnike vlasti RS da im pomognu i zaštite od hladnjačara, koji se, kako su rekli, bogate na plodovima njihovog rada.

- Očigledno je da je "hladnjačarski lobi" izvan Srpske odlučan da uništi malinarstvo na ovim prostorima. Otkupljivači nam daju mineralna đubriva i zaštitna sredstva po cijenama koje oni slobodno formiraju, a rod maline plaćaju onoliko koliko žele - rekao je Milan Đukić iz Skelana, koji je ove godine predao otkupljivaču 12 tona maline.

Predsjednik "Vilameta" Ljubiša Alempić upoznao je proizvođače jagodičastog voća sa aktivnostima koje je ovo udruženje preduzelo u posljednjih nekoliko dana, nakon što je srebrenička hladnjača "Bos agro fud" saopštila da će kilogram maline plaćati 1,90 KM.

- Ne možemo prihvatiti ono što su ponudili i tražimo da nam isplate predate količine po odgovarajućoj cijeni da bismo mogli živjeti od svog rada - rekao je Alempić.

On je malinarima poručio da će rukovodstvo "Vilameta" nastojati da zaštiti proizvođače.

- Hladnjačari su nas prevarili jer su uzeli rod koji namjeravaju da plate onoliko koliko oni žele. To je pljačka ljudi koji rade i žele da žive od svog rada i to im neće proći - poručio je Alempić, rekavši malinarima da će Upravni odbor ovog udruženja odlučiti narednih dana da li će malinari blokirati hladnjače ili će tražiti da im otkupljivači vrate preuzete količine ovogodišnjeg roda.

On je rekao da će inicirati sastanak sa predsjednikom i premijerkom RS, od kojih očekuju pomoć.

Predsjednik Skupštine "Vilameta" Dragan Đokanović dao je na uvid okupljenim malinarima dokument kojim se potvrđuje da se njihova roba prodaje i izvozi. On je rekao da je jedna hladnjača sa ovih prostora prodala određene količine maline 12. jula ove godine po cijeni od 2,73 evra.

Gašenje proizvodnje

Dragan Đokanović je upozorio da će ovakav odnos prema uzgajivačima maline zaustaviti razvoj ove djelatnosti i prisiliti mlade koji su ostali na svojim imanjima i bave se poljoprivredom da odustanu i napuste ove prostore.

- Da li zbog nezasitosti nekoliko vlasnika hladnjača treba dozvoliti da se ugasi malinarstvo, u čiji je razvoj mnogo uloženo i oko 3.000 domaćinstava iz ove tri opštine ostaviti bez egzistencije? - upitao je Đokanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana