Bjelica: Sve spremno za gradnju Gradske kuće sa trgom

Srna
Bjelica: Sve spremno za gradnju Gradske kuće sa trgom

SOKOLAC- Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je Srni, nakon što je završeno idejno rješenje i glavni projekat Gradske kuće sa trgom i spomenikom patrijarhu Pavlu, da je sve spremno za početak gradnje i da su ovo važni dani za Sokolac - istočnu kapiju Republike Srpske.

On je naveo da je glavni projekat uradio Projektni studio "Motika" - mladog, ali afirmisanog arhitekte Novice Motike. Bjelica je napomenuo da su ranije riješeni imovinsko-pravni odnosi, te je sve spremno za početak gradnje.

"Nakon sastanka sa renomiranim arhitektom Motikom koji mi je predstavio glavni projekat Gradske kuće, trga i spomen-obilježja na Sokocu koji se nalazi u završnoj fazi realizacije, mogu da kažem da će se gradnjom ovog zdanja dodatno podići duh naših građana, što je vidljivo i sada kada predstavljamo ovaj projekat. Kada krene gradnja naša građevinska industrija će dobiti podstrek i dodatni impuls. Samom izgradnjom dobićemo nove kulturne i društvene vrijednosti", uvjeren je načelnik ove opštine.

Bjelica je naglasio da nema prepreke za kandidovanje ove investicije prema potencijalnim sufinansijerima, jer je kompletirana projektna dokumentacija.

On je podsjetio da je već uputio zahtjeve nadležnim ministarstvima, pozive i apele ka institutcijama da se uključe i podrže ovaj projekat.

"Zašto je važna izgradnja ovog zdanja ne samo za Sokolac i Istočno Sarajevo, već i za čitavu Republiku Srpsku, pa i srpstvo uopšte - uvjeren sam da nikome u Srpskoj ne moramo posebno objašnjavati", rekao je Bjelica.

On je pojasnio da izgradnjom Gradske kuće Sokolac ovaj dio Srpske dobija pozorište, bioskop, galeriju, a bibilioteka, koja uskoro slavi sto godina, bolje uslove i više prostora za rad.

"Republika Srpska u cjelini, izgradnjom planirane spomen-sobe dobija kompletiran memorijalni centar Vojničko spomen-groblje Mali Zejtilnik, potom Muzej Glasinca i Romanije, kao sponu prošlosti ovog naroda sa prošlošću ovog prostora i njegovom glasinačkom kulturom", istakao je Bjelica.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana