Bjelica: Nisu tačni navodi dijela opozicije

Srna
Bjelica: Nisu tačni navodi dijela opozicije

SOKOLAC - Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da nisu tačni navodi dijela opozicije na pojedinim internet stranicama o situaciji u Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija “Vrelo Bioštica”, u vezi sa stanjem na izvorištu “Bioštica” i u vezi sa problematikom redovnog snabdijevanja električnom energijom potrošača u ovoj lokalnoj zajednici.

U vezi sa primjedbom da je Javno preduzeće “Vrelo Bioštica” pod patronatom opštine napravilo dug za struju veći od četiri miliona KM i da su ta sredstva mogla biti uložena u distributivnu mrežu Bjelica kaže da je od 2011. godine nad imovinom ovog preduzeća otvoren stečajni postupak.

“Iz presude Osnovnog suda na Sokocu iz 2008. godine jasno se vidi da je dug ovog preduzeća za električnu energiju od 3.828.727 KM nastao prije 2007. godine, a u tom periodu preduzećem je upravljala Vlada Republike Srpske”, naveo je Bjelica u saopštenju.

On je rekao da je opština Sokolac za 350.000 KM kupila imovinu preduzeća “Famineks”, u čijim objektima će ubuduće poslovati Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija “Vrelo Bioštica” i radionica Komunalnog preduzeća “Sokolac”.

Bjelica je rekao da je postignut sporazum sa stečajnim povjeriocima, stečajnim sudijom i upravnikom da opština Sokolac za 1.500.000 KM otkupi Javno preduzeće “Vrelo Bioštica”, otplatom u tri godišnje rate, te naveo da je dio prve rate od 170.000 KM već uplaćen iz sredstava opštine.

On podsjeća da je lokalna vlast od 2012. godine uspješno realizovala više od 10 miliona KM ulaganja u popravljanje i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, te u projekat vrijedan pet miliona KM da bi područja tromeđe dobila vodu.

Bjelica je napomenuo da te projekte nije realizovao načelnik opštine samoinicijativno, već poštujući preporuke relevantnih domaćih i stranih stručnjaka i agencija koje se bave ovim pitanjima u skladu sa odlukama donesenim na sjednicama Skupštine opštine Sokolac.

Bjelica tvrdi i da izvorište “Bioštica” nije ugroženo i da nije dao saglasnost za gradnju mini-hidroelektrane na Kaljini i Bioštici, demantujući time navode dijela opozicije.

On je obećao stanovnicima Sokoca da će se lokalna vlast izboriti za kvalitetnu isporuku električne energije na području ove opštine, kao i da će elektrodistributivnu Radnu jedinicu na Sokocu “primorati da srede svoju kuću i ispred nje, odnosno da asfaltiraju parking i urede prostor gdje odlažu opremu i sredstva za rad”.

“Postoji samo jedna istina, narod sve zna i vidi”, kaže Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana