Bivši direktor srbačkog Vodovoda Ožegu častio otpremninom

Cvija Mrkonjić
Bivši direktor srbačkog Vodovoda Ožegu častio otpremninom

Srbac - Bivši direktor srbačkog "Vodovoda" Slaven Marić prijavljen je tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj isplativši nezakonito otpremninu Milošu Ožegu i na taj način oštetio preduzeće za 24.000 maraka.

Centar javne bezbjednosti Banjaluka podnio je u petak banjalučkom Okružnom tužilaštvu izvještaj i protiv Ožega, koji je dobio spornu otpremninu. Izvor blizak istrazi rekao je "Glasu Srpske" da je Ožeg osumnjičen da je kao predsjednik Nadzornog odbora "Vodovoda" zloupotrijebio službeni položaj ostavivši na snazi rješenje kojim mu je dodijeljena otpremnina.

Marić je imenovan za direktora "Vodovoda" 17. maja 2013. godine, a sa te funkcije je smijenjen 18. novembra na sjednici Skupštine akcionara preduzeća čiji je većinski vlasnik opština Srbac. On je smijenjen zbog neplaćanja poreza i doprinosa, povećanja dugovanja i broja radnika, smanjenja plata zaposlenima, sklapanja nepovoljnih ugovora bez mogućnosti raskida i neovlašćenog davanja pozajmica jednoj privatnoj firmi.

Na njegovo mjesto imenovana je Slobodanka Brezovac, a revoltirani Marić optužio je načelnika Srpca Dragu Ćirića za malverzacije sa privatnom firmom "Akva tim" iz Laktaša sa kojom je opština Srbac ušla u projekat izgradnje fabrike vode na izvorištu u Gornjim Srđevićima, jer je smatrao da taj posao treba da bude povjeren "Vodovodu". On je u periodu dok je bio direktor oblijepio čitav grad bilbordima u kojima je isticao da neće dozvoliti kriminalcima da kroje politiku preduzeća.

Na čelu "Vodovoda" trenutno je Mladen Dragosav, koji je naslijedio Brezovčevu. Ona je smijenjena, jer nije uspjela da smanji ogromna dugovanja "Vodovoda", koja su dostigla 1,3 miliona, dok potraživanja od pravnih i fizičkih lica iznose 2,3 miliona KM.

Tuča u kafani

Problemi između opštine Srbac i "Vodovoda" nastali su nakon incidenta u avgustu 2013. kada su se u jednom kafiću potukli Slaven Marić, koji je tada bio član DNS-a i njegov partijski šef i odbornik Ljubo Rakić.

Sukob je izbio nakon što je Rakić u krugovima partije pokrenuo inicijativu da Marić bude smijenjen sa direktorskog mjesta kako bi zasjeo u njegovu fotelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana