Bitku protiv grada vodiće 220 stanica

Anita Janković
Bitku protiv grada vodiće 220 stanica

BANjALUKA - Sezona odbrane od grada u Republici Srpskoj počinje 15. aprila, a u preduzeću "Protivgradna preventiva" ističu da u borbu sa ovom prirodnom nepogodom ulaze sa nešto manje od 1.940 raketa.

U ovom preduzeću kažu da su sve pripreme za početak sezone završene, te da je tehnička ekipa preduzeća pregledala i remontovala opremu.

- U ovoj sezoni planiramo puštanje u rad meteorološkog radara na Borji kod Teslića. Novina je i to da se u sistem protivgradne zaštite uključuju opštine Stanari i Srebrenica - rekao je saradnik direktora za poslove protivgradne zaštite u ovom preduzeću Tihomir Dejanović.

On je naglasio da će ove godine od grada biti branjeno više od milion hektara sa 220 protivgradnih stanica raspoređenih na 24 lokalne zajednice u Potkozarju, Lijevču polju, Posavini, Semberiji, Podrinju, Brčko distriktu i opštini Gradačac iz FBiH.

Istakao je da preduzeće u sezonu ulazi sa 1.938 raketa, što je 8,8 raketa po jednoj protivgradnoj stanici, iako je optimalno 11 raketa po stanici.

- Planiramo nabavku još 610 raketa novcem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, čime će biti obezbijeđeno 11 raketa po jednoj stanici - rekao je Dejanović.

On je naveo da muku muče sa slabom naplatom od poljoprivrednika, koji za zaštitu od grada treba da plaćaju 1,80 KM po hektaru obradivog zemljišta, istakavši da se stepen naplate kreće od 15 do 30 odsto.

- Probleme sa naplatom imamo i sa jedinicama lokalne samouprave i iz lanjske sezone od sedam lokalnih zajednica potražujemo preko 90.000 KM, a taj novac nam je neophodan za nabavku raketa i isplatu plata strijelcima - kaže Dejanović i dodaje da ugovore za predstojeću sezonu nisu potpisali Bijeljina, Doboj, Laktaši, Lopare, Brod i Brčko.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da ratari i voćari ne uplaćuju novac za zaštitu od grada jer je ta oblast vrlo loše uređena, istakavši da "Protivgradna preventiva" ne odgovara za svoje propuste poljoprivrednicima kada dođe do njih.

- Tih 1,80 KM nije mnogo, može biti više, ali mora postojati odgovornost. Ako damo novac "Protivgradnoj preventivi" da nas štiti od grada, onda se i oni moraju obavezati da će to uraditi, što ne čine. Dešavalo se da nema strijelca na baznoj stanici, pa grad napravi štetu, a niko ne odgovara - kazao je Usorac, naglasivši da se za zaštitu od grada svake godine izdvaja veliki novac, kako iz državnog budžeta, tako i iz kase lokalnih zajednica, zbog čega bi trebalo da postoji velika odgovornost.

Proizvodnja voća bez protivgradne zaštite bila bi nezamisliva, kao i kompletan agrar, tvrdi predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović i navodi da je zaštita od grada u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou.

- Godišnja šteta od grada posljednjih godina se kreće oko dva, tri miliona maraka, a i ona nastane uglavnom zbog toga što Hrvatska ne dejstvuje, pa dok naši primijete oblak i krenu sa ispaljivanjem raketa već bude kasno - kaže on.

Dojčinović dodaje da su voćari posljednju veliku štetu od grada imali 2013. godine, a iznosila je oko 23 miliona KM.

- Insistiraćemo na tome da odbrana od grada krene nekoliko dana prije planiranog termina, jer s početkom aprila kreću nestabilne vremenske prilike, pa čim naiđe oblak, on bude gradonosan - objašnjava Dojčinović.

Naziv grada i opštine   iznos duga (u KM)        

Lopare                          25.000

Bijeljina                       24.000

Srbac                            16.000

Šamac                            9.000 

Ugljevik                         9.000

Doboj                              8.000

Brod                                2.000

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana