Biseri generacije u Rogatici krče put ka novim uspjesima: Igor i Radoš samo za petice znaju

Sreten Mitrović
Biseri generacije u Rogatici krče put ka novim uspjesima: Igor i Radoš samo za petice znaju

ROGATICA - Da se trud i rad uvijek isplate, pokazali su učenici generacije u rogatičkoj osnovnoj školi “Sveti Sava” Igor Ikonić i Srednjoškolskom centru “27. januar” Radoš Milišić, koji su se sa svjedočanstvima punim petica ovih dana bez problema upisali u Gimnaziju i na Pravni fakultet.

Među 103 mala maturanta u Rogatici najbolji od najboljih je Igor koji je vukovac i za devet godina školovanja iz svih predmeta samo za petice zna.

Svoju školu i opštinu predstavljao je na regionalnim i republičkim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike i sa svih se vraćao sa diplomama i peharima. Zato je svijetla obraza ovih dana pokucao na vrata Gimnazije u Srednjoškolskom centru i bez problema se našao na spisku.

- Razmišljao je i o Elektrotehničkoj školi u Istočnom Sarajevu, ali se ipak opredijelio za Gimnaziju u našoj Rogatici, a kad je završi, neka bira šta mu bude volja - s ponosom kaže Igorova majka Tanja Ikonić.

Da odabere buduće zanimanje, teško nije bilo ni najboljem đaku među 67 svršenih srednjoškolaca u Rogatici Radošu Mališiću koji je u prvom krugu upisao pravo na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Redajući samo petice, postao je i majstor za njegovanje srpske srednjovjekovne baštine, pa je otuda u holu nove zgrade Srednjoškolskog centra, pod motom “Ko ne čuva svoju prošlost neće imati ni budućnost”, ostavio svoj umjetnički rad. Na njemu je, kaže, prenio početnu stranicu Povelje Kulina bana iz 1189. godine “zakićenu” natpisom sa jednog od stećaka iz velike srednjovjekovne nekropole u Varošištima kod Rogatice. 

- Na tom radu su i detalji Povelje bana Matije Ninoslava iz 1240, a Povelju kralja Tvrtka Prvog iz 1378. na zidu moje škole “ovjerio” sam njegovim pečatom, dok Povelju kralja Stefana Dabiše iz 1392. prati motiv sa grba poznate srednjovjekovne porodice Pavlović koja je stolovala u gradu Borač, nedaleko od sadašnje Rogatice - objasnio je Radoš.

Ljubav prema istoriji u neku ruku imala je uticaj i na opredjeljenje ovog srednjoškolca za buduće zanimanje.

- Kroz studije i nauku nadam se da ću produbiti saznanja o srpskoj istoriji i prošlosti koje su moja opsesija još od kada sam prvi put čuo neke od starih epskih pjesama - rekao je Radoš.

Ovaj momak, za kojeg se može reći da je pravi biser ovogodišnje generacije rogatičkih srednjoškolaca, iako živi u 20 kilometara udaljenoj Rogatici,  vrlo često može se vidjeti za pjevnicom u hramu Svetih apostola Petra i Pavla na Borikama. 

- Gdje i šta god radi, iza njega ostaju zlatni tragovi. Zato se molim Bogu da mu daruje zdravlje i da mu se, sada kada je na životnoj raskrsnici, ispune sve želje i nadanja - rekao je paroh ove crkve Dragan Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana